Engelli için ÖTV indirimi hangi araçlar?

İçindekiler:

  1. Engelli için ÖTV indirimi hangi araçlar?
  2. Raporla hangi araçlar alınabilir?
  3. 2021 engelli araç ne alınır?
  4. 90 engelli raporu ile hangi araçlar alınabilir?
  5. Engelli üzerine kaç tane araç alabilir?
  6. Arabada ÖTV ne kadar?
  7. Engelli araçlarda ÖTV indirimi ne kadar?
  8. Engelli Araç limiti 2021 artacak mı?
  9. 5 yıl dolmadan engelli araç nasıl satılır?
  10. 90 engelli raporuna ÖTV indirimi ne kadar?
  11. Hangi hastalar yüzde 90 rapor verilir?
  12. ÖTV muafiyetinden yararlanarak araç nasıl alınır?
  13. Engelli için alınan araç kimin üzerine olur?
  14. Engelli araç alımı kaç motor hacmi?
  15. 100.000 tl'lik aracın ÖTV'si ne kadar?
  16. Yüzde 40 engelli ÖTV indirimi ne kadar?

Engelli için ÖTV indirimi hangi araçlar?

ÖTV muaflığından yararlanmak adına, engellilik raporuna ihtiyacınız var. Bu raporu almışsanız ve şartlara uyuyorsanız o zaman araç alımında sadece miktar sınırı ile karşılaşacaksınız. Arazi aracı, ATV, Panelvan, Pickup, Jeep, Binek Otomobil vb araçlar fark etmeksizin muafiyetten yararlanabiliyorsunuz.

Raporla hangi araçlar alınabilir?

@ Engelli̇ Raporuyla Araç Alımı ÖTV de dahil olmak üzere tüm vergiler dahil bedeli 303.200 TL olan; binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, jeep, Station Wagon olması farketmeksizin tüm araçlar bu uygulama kapsamında araç alabilir.

2021 engelli araç ne alınır?

Tebliğe göre 2021 yılında engelliler, 330.800 TL'ye kadar olan araçları ÖTV muafiyeti ile satın alabilir.

90 engelli raporu ile hangi araçlar alınabilir?

İndirim kapsamında binek otomobil ve panelvan dışında ayrıca pikap, arazi aracı ve ATV gibi araçlar alınabilir. Bu araçlar dışında eşya taşımak için dizayn edilen ve 2.8 altında motor hacmi bulunan kamyonet, pikap ve panelvan gibi araçlarda ÖTV indiriminden yararlanır.

Engelli üzerine kaç tane araç alabilir?

Özel Tüketim Vergisi ve diğer her türlü vergiler dahil toplam satış bedeli 2020 engelli araç üst sınırı, 3 TL'yi aşmayan tüm araçları satın alabilirler. 7061 sayılı kanun ile artık motor silindir hacmi sınırlaması kalkmıştır.

Arabada ÖTV ne kadar?

Mevcut sistem içerisinde yapılan uygulamada, aracın motoru 1600 cc'den küçük olmak kaydıyla vergisiz satış tutarı 70.000 liranın altında ise %45, 70.0.000 lira arasında ise %.000 liranın üzerinde ise %60 oranında ÖTV uygulanır.

Engelli araçlarda ÖTV indirimi ne kadar?

Bilindiği üzere normal şartlarda ÖTV fiyatına artı olarak yüzde 18'lik bir KDV de eklenmektedir. Ancak engelli raporu ile alınan araçlarda yüzde 40'a varan bir indirim söz konusu olmaktadır.

Engelli Araç limiti 2021 artacak mı?

Engellilerin binek otomobil alımında ÖTV istisnası limiti, 2021 yılı için 3 TL (8 Seri No.lu ÖTV Tebliği). Tüm binek otomobillerde engelliler için ÖTV istisnası uygulanabilmesi için, hesaplanması gereken ÖTV ve diğer her türlü vergiler dâhil bedelin 2021 yılı için 3 TL'yi aşmaması gerekiyor.

5 yıl dolmadan engelli araç nasıl satılır?

Engelli plakalı aracı 5 yıl sonra normal birine satmakta herhangi bir sakınca yoktur. Özel tertibat olmayan aracın satışı konusunda 5 senelik sürenin dolması, süre dolmadan satış gerçekleşecekse ÖTV farkının ödenmesi ve plakada “engelli” ibaresi bulunuyorsa plaka değişimi yapılması gerekir.

90 engelli raporuna ÖTV indirimi ne kadar?

Bu indiriminden faydalanmak için sıfır kilometre ve en fazla 1.6 motor hacmine sahip araçlar tercih edilmesi gerekiyor. Bilindiği üzere normal şartlarda ÖTV fiyatına artı olarak yüzde 18'lik bir KDV de eklenmektedir. Ancak engelli raporu ile alınan araçlarda yüzde 40'a varan bir indirim söz konusu olmaktadır.

Hangi hastalar yüzde 90 rapor verilir?

YÜZDE DOKSAN ENGELLİ RAPORU KİMLERE VERİLİR? Engelli olan bir birey engelli raporu alabilmek için Sağlık Kurumu'na gitmesi gerekmektedir. Kişiye ilk önce IQ seviyesinin ölçülmesi için test yapılır. Engelli kişinin test sonucu 20-34 arasında ise kişinin engellilik oranı %90'dır.

ÖTV muafiyetinden yararlanarak araç nasıl alınır?

ÖTV muafiyeti olmasından dolayı engelli raporu ile alınan araçlar 5 yıl satılamaz. Engel durumu yüzde 40 ile yüzde 89 arasında olan bireyler H sınıfı ehliyete sahip olmalı. Araç, engelli raporu bulunan kişinin üzerine kayıt ettirilir.

Engelli için alınan araç kimin üzerine olur?

Engelliler adına alınan araçları araçta yapılan donanım değişikliğine göre şu kişiler kullanabilir. % 90 ve üzeri raporu olan kişi adına yurt içinden alınan aracı herkes kullanabilir. Bu konuda "3. derece yakınlar" vb. hiç bir kısıtlama kalmadı.

Engelli araç alımı kaç motor hacmi?

Daha anlaşılır olması adına 1.6 motora kadar olan binek otomobiller ve eşya taşımacılığında kullanılan ve motor hacmi 2.8 i geçmeyen araçları engelliler ÖTV muafiyetli alabilir.

100.000 tl'lik aracın ÖTV'si ne kadar?

*Araçlarda KDV hesaplaması, ÖTV'li bedel üzerinden yapılır. Örneğin silindir hacmi 1500 cm³, vergisiz satış bedeli ise 100.000 TL olan bir aracın (ÖTV'si %50) ÖTV'li satış bedeli 150.000 TL, KDV dâhil yani satış bedeli ise (150.000 TL *%18 = 27.000 TL ) 150.000 + 27.000 TL = 177.000 TL olur.

Yüzde 40 engelli ÖTV indirimi ne kadar?

%40 engelli raporuna sahipseniz, o zaman ÖTV ödemesi %26.3 oranında indirim alıyor. Bu oranda engelli raporuna sahip olanların H sınıfı ehliyet alma zorunlulukları bulunuyor. H sınıfının dışında ehliyet alanlar ÖTV indiriminden yararlanamıyor.