Jeofizik anomali nedir?

İçindekiler:

  1. Jeofizik anomali nedir?
  2. Gravite ölçümü nasıl yapılır?
  3. Spesifik gravite nasıl hesaplanır?
  4. Gravite çizgisi nedir?
  5. Gravite anomalisi nedir?
  6. Yerçekimi anomalisi ne demek?

Jeofizik anomali nedir?

2.

Gravite ölçümü nasıl yapılır?

Gravite yöntemi, yerçekimi ivmesinin değişiminden yararlanarak, yer altındaki farklı yoğunluklu yapıları araştırır. Yeriçindeki farklı yoğunluklu kayaçlar, yerin çekim kuvvetinde küçük değişimler olmasına neden olur. Bu değişimler gravimetre ismi verilen aletlerle ölçülür.

Spesifik gravite nasıl hesaplanır?

Yoğunluğu 1 gr/cc olan suyun API değeri 10 olarak kabul edilip, API=(141,5/SG)- 131,5 şeklinde formüle edilmiştir. SG (Spesifik Gravite) “Petrol Yoğunluğu/Su Yoğunluğu” anlamına gelir. Hafif petrolün, API gravite değeri daha büyükken, yoğunluğu yükseldikçe API gravite değeri düşecektir.

Gravite çizgisi nedir?

Kütle merkezinden aşağı doğru dik çizilen bir hat “gravite hattı”olarak bilinir ve sakral ikinci omurga hizasından, femoral kemik başlarından geçerek bacakları izler ve destek noktası olan ayaklarla birlikte yere ulaşır.

Gravite anomalisi nedir?

Ölçülen gravite anomalisi, eğimli temel katmandan kaynaklanan bölgesel anomali ve cevher kütlesinden kaynaklanan yerel anomalinin toplamı olacaktır. Bölgesel anomalinin ölçülen veriden çıkarılmasıyla hedef kütle olan cevherin yerel anomalisi kalacaktır.

Yerçekimi anomalisi ne demek?

Bir yerçekimi anomalisi , bir gezegenin yüzeyindeki serbest düşüşün veya yer çekiminin gözlemlenen ivmesi ile gezegenin yer çekimi alanının bir modelinden tahmin edilen karşılık gelen değer arasındaki farktır.