Basitleştirilmiş usul ne demektir?

İçindekiler:

  1. Basitleştirilmiş usul ne demektir?
  2. Eşyanın kayıt yoluyla rejime geçişi nedir?
  3. Tamamlayıcı beyan nedir?
  4. Gümrük tarife istatistik pozisyonu kaç haneli rakam grubundan oluşmaktadır?
  5. Gümrük tarife pozisyon numarası nedir?

Basitleştirilmiş usul ne demektir?

Basitleştirilmiş Usul kavramı, gümrük idareleri tarafından dış ticaret işlemlerinin daha hızlı ve etkin bir biçimde gerçekleştirilmesini temin et- mek amacıyla uygulamaya konulan gümrük usul ve formalitelerinin azaltılması veya kolaylaştı- rılmasına yönelik uygulamalar bütünü olarak tanımlanır .

Eşyanın kayıt yoluyla rejime geçişi nedir?

EŞYANIN SERBEST DOLAŞIMA GEÇİŞİNİN KAYIT YOLUYLA YAPILMASI: Eşyanın, yine basitleştirilmiş usul hükümleri çerçevesinde, gümrüklü sahaya gelmeden, doğrudan gümrük idarelerinin belirlediği ya da uygun gördüğü yere götürüldüğü durumlarda, serbest dolaşıma giriş rejimine geçişi, kayıt yoluyla yapılabilir.

Tamamlayıcı beyan nedir?

Tamamlayıcı Beyan Nedir? Kıymet veya matrah unsurunun öğrenildiği ayı takip eden ayın yirmi altıncı günü akşamına kadar beyanda bulunulur ve vergileri de aynı süre içinde ödenir. Tamamlayıcı beyana göre gözden geçirilmiş kıymetin daha yüksek olması halinde ek vergi tahakkuku yapılır.

Gümrük tarife istatistik pozisyonu kaç haneli rakam grubundan oluşmaktadır?

GTİP ise Armonize Sitemi esas alan ve ilk altı (6) hanesi Armonize Sitemle aynı olan Türk Gümrük Tarife Cetvelindeki 12 haneli koda verilen isimdir. Her bir eşya/eşya grubu için bir GTİP kodu bulunmaktadır. Armonize Sistem (Tarife Cetveli – GTİP) 21 bölüm ve 96 fasıldan oluşan bir sınıflandırma sistemidir.

Gümrük tarife pozisyon numarası nedir?

Bir ürünün ülkemizin tarife sınıflandırmasındaki yerini belirleyen 12 basamaklı koduna Gümrük Tarife İstatistik Numarası (GTİP) adı verilir. GTİP, İngilizce'de, HS Code, Customs Tariff, Harmonized Code veya Harmonized System olarak adlandırılmaktadır.