Sarı humma Türkiyede var mı?

İçindekiler:

  1. Sarı humma Türkiyede var mı?
  2. Yeni doğan bebeğe aşı yapılır mı?
  3. Bexsero aşısı yan etkileri nelerdir?
  4. Bexsero 3 doz ne zaman?
  5. Aşı sonrası ateş kaç gün sürer?

Sarı humma Türkiyede var mı?

Sarıhumma sivrisineği olarak bilinen ve Zika virüsünün ana taşıyıcısı olan Aedes aegypti türü ise ülkemizde ilk olarak 2015 yılında tespit edildi (Akıner ve ark. 2016). Türün Doğu Karadeniz bölgesinde Artvin, Rize ve Trabzon illerinde yayılım gösterdiği gözlemlendi.

Yeni doğan bebeğe aşı yapılır mı?

Bebeklere 1. doz doğumda ya da hemen sonra, 2. doz birinciden en az bir ay sonra, 3. doz ise bebek en az 6 aylık iken yapılır. Ülkemizde uygulanan aşı takviminde 0, 1 ve 6.ay uygulaması yapılmaktadır. Bu bilgilere dikkat! - Hepatit B aşısı diğer aşılarla birlikte uygulanabilir.

Bexsero aşısı yan etkileri nelerdir?

Klasik olarak en sık görülen yan etkiler, tüm aşılarda gördüğümüz, aşı yerinde şişme, kızarma, sertlik ve ağrı, aşı yapılan gün ve ertesinde ateştir.

Bexsero 3 doz ne zaman?

*Bexsero: Bebeğin 2-4-6. aylarında 3 doz ve 12-23. aylarında 4. doz. Geç süt çocukluğu döneminde 7-12. Aylar arası 2 doz ve 12-23. ay arası 3.doz, aşılar arasında en az 2 ay olması gerekir.

Aşı sonrası ateş kaç gün sürer?

Aşı sonrası 48-72 saate kadar ateş görülebilir. Uygun ateş ölçümüyle yüksek ateş saptandığında bebeğin yaşına ve kilosuna uygun ateş düşürücüler verilebilir.