Yorum ne demek hukuk?
İçindekiler:
- Yorum ne demek hukuk?
- Kanunilik ne demek?
- Hukuk dallarından hangisinde kıyasa yer yoktur?
- Vergilendirmede kıyas yasağı nedir?
- Vergide kıyas yasağı hangi ilkeye dayanır?
- Hukuk kurallarının geriye yürümezliği ne demektir?
- Hangi kanunlar geriye yürür?
- Suçlar geçmişe yürütülemez ne demek?
- Yönetmelikler geriye doğru işler mi?
- Kazanılmış hak geri alınır mı?
- Kazanılmış hak ne demektir?
- Hukukta usulden bozma nedir?
- Mahkeme ara kararından dönebilir mi?
Yorum ne demek hukuk?
Hukuki yorum, bir hukuk meselesine uygulanacak olan hukuk kuralının belirlenmesi sürecinin önemli parçalarından biridir. ... İşte bu amaçla yapılan anlamlandırma faaliyetlerine hukuki yorum adı verilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, yorumun konusudur. Yorumun konusu, kuralın yazılı olduğu metindir.
Kanunilik ne demek?
Kanunsuz suç ve ceza olmaz, diğer bir deyişle suçta ve cezada kanunilik ilkesi (kanunilik İlkesi), devletin cezalandırma yetkisini sınırsız ve keyfi bir biçimde kullanmasını önleyerek bireye devlet müdahalesine karşı güvence sağlar.
Hukuk dallarından hangisinde kıyasa yer yoktur?
Farklı olarak ceza muhakemesi hukukunda kıyas ilkesi mevcut değil. Yukarıda da belirttiğimiz üzere maddi ceza hukuku bu alanda çalışma gösterir.
Vergilendirmede kıyas yasağı nedir?
Hakim, vergi yasalarını yorumlarken yeni vergi doğurucu durumlar yada yeni vergi muaflık ve istisnaları yaratamaz[1]. ... Dolayısıyla, kıyasın Hazine veya yükümlü lehine sonuç doğuruyor olmasının önemi yoktur, her durumda yasaktır.
Vergide kıyas yasağı hangi ilkeye dayanır?
Kıyas; kanunda boşluk mevcut olması durumunda benzerlik gerekçesiyle kanunda düzenlen- miş olan bir hükmün, hakkında hüküm bulunmayan duruma uygulanmasıdır. Vergilemede kıyas yasağının hukuki dayanağını hukuki güvenlik ilkesi ve kanunilik ilkesi oluşturmaktadır.
Hukuk kurallarının geriye yürümezliği ne demektir?
Yasaların geriye yürümezliği ilkesi uyarınca, yasalar kamu yararı ve kamu düzeninin gerektirdiği, kazanılmış hakların korunması, mali haklarda iyileştirme gibi kimi ayrıksı durumlar dışında ilke olarak yürürlük tarihinden sonraki olay, işlem ve eylemlere uygulanmak üzere çıkarılırlar.
Hangi kanunlar geriye yürür?
Kanunların geriye yürümezliği ilkesi uyarınca kanunlar kamu yararı ve kamu düzeninin gereği kazanılmış hakların korunması, mali haklarda iyileştirme gibi kimi ayrıksı durumlar dışında ilke olarak yürürlük tarihlerinden sonraki olay, işlem ve eylemlere uygulanmak üzere çıkarılırlar.
Suçlar geçmişe yürütülemez ne demek?
… suç ve cezalar geçmişe yürütülemez; suçluluğu mahkeme kararı ile saptanıncaya kadar kimse suçlu sayılamaz. Kimse, işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanunun suç saymadığı bir fiilden dolayı cezalandırılamaz; kimseye suçu işlediği zaman kanunda o suç için konulmuş olan cezadan daha ağır bir ceza verilemez.
Yönetmelikler geriye doğru işler mi?
“Yasaların Geriye Yürümezliği İlkesi” uyarınca yasalar kural olarak yürürlük tarihlerinden sonraki olay, işlem ve eylemlere uygulanmak üzere çıkarılırlar. ... Bununla birlikte hukuki güvenlik ilkesi belirliliği de gerektirir.
Kazanılmış hak geri alınır mı?
Bir hukuk kuralı gereğince hak elde eden bireyin, ilgili kuralda öngörülen şartlar çerçevesinde elde ettiği hakkın sonradan elinden alınmaması ve o hakkı kullanımının engellenmemesi gerekir.
Kazanılmış hak ne demektir?
İdare hukuku kapsamında en çok kullanan kavramlardan birisi olan kazanılmış hak; geçerli bir hukuka sahip olmayan bir uygulamada hak kazanmayı temsil etmektedir. Yani o anki hukuk kurallarında meşru olmayan bir olay için doğrudan bir hak kazanırsınız ve bu hakka kazanılmış hak denir.
Hukukta usulden bozma nedir?
USULDEN BOZMA, bir davada yerel mahkemece verilen kararın usul hukukuna uygun biçimsel koşulları taşımaması durumunda bir üst mahkeme tarafından gerekçeleri de açıklanarak yeniden görüşülmek üzere yerel mahkemeye geri gönderilmesidir.
Mahkeme ara kararından dönebilir mi?
ÖZET : Kural olarak hakim, ara kararlarından dönebilir ise de bozmaya uyulmasına ilişkin karar, bunun istisnalarındandır. ... Hakim değişikliği olsa dahi bozmaya uymaya ilişkin ara kararından dönülemez ve direnme kararı verilemez. Bozmaya uyan mahkeme, bozma doğrultusunda inceleme yapmak ve karar vermek zorundadır.
Ayrıca okuyun
- Sanitasyon nedir wikipedia?
- Web Tasarımı ve Kodlama mezunları ne iş yapar?
- Turk Telekom nasıl hediye internet?
- Milan takımı hangi ligde?
- Cumartesi kargo dağıtımı olur mu?
- Algıda seçici olmak ne demek?
- Kul Ahmet kimdir nerelidir?
- Rüyada silah sesi duymak ne anlama gelir?
- Hinduizm hangi ülkelerde?
- Kuka ağacı türkiyede nerede yetişir?