Kanunun geriye yürümezliği ne demek?

İçindekiler:

  1. Kanunun geriye yürümezliği ne demek?
  2. Kanunların geçmişe etkisi konusunda geçerli bir uygulama nedir?
  3. Vergi kanunları geriye yürür mü?
  4. Geçmişe uygulama yasağı hangi ilkenin bir sonucudur?
  5. Yargitay kararlari geriye doğru işler mi?

Kanunun geriye yürümezliği ne demek?

Hukuki güvenlik ilkesi kural olarak yasaların geriye yürütülmemesini gerekli kılar. “Yasaların Geriye Yürümezliği İlkesi” uyarınca yasalar kural olarak yürürlük tarihlerinden sonraki olay, işlem ve eylemlere uygulanmak üzere çıkarılırlar. ... Bununla birlikte hukuki güvenlik ilkesi belirliliği de gerektirir.

Kanunların geçmişe etkisi konusunda geçerli bir uygulama nedir?

Bir olaya, o sırada yürürlükte olan hukuk kurallarının uygulanmasına derhal (hemen) uygulama ilkesi adı verilmektedir. Derhal uygulama ilkesi gereğince yeni kanun, yürürlüğe girdikten sonraki olay ve işlemlere uygulanmakta, geçmişe yürümemektedir.

Vergi kanunları geriye yürür mü?

Kural olarak vergi kanunları yürürlük tarihinden önceki dönemde uygulanamaz. Kanunların geriye yürümesi, yürürlük tarihinden önceki bir dönemi kapsaması olup, kural olarak kanunlar geriye yürütülemez. Kişilerin davranışlarını düzenleyen kurallar onlara güvenlik sağlamalıdır.

Geçmişe uygulama yasağı hangi ilkenin bir sonucudur?

Geçmişe uygulama yasağı, suçta ve cezada kanunilik ilkesini somutlaştıran bir ilke olarak karşımıza çıkmaktadır. Geçmişe uygulama yasağının temelinde, bir yandan suç siyaseti mülahazaları, diğer yandan da temel hak ve özgürlükleri ilgilendiren anayasal ilkeler bulunmaktadır.

Yargitay kararlari geriye doğru işler mi?

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Kararı Hukuk Genel Kurulu E.N , 2008/147 K.N. İÇİNDE AKSİNİ ÖNGÖREN BİR HÜKÜM BULUNDURMAYAN BİR KANUN, KURAL OLARAK GERİYE YÜRÜMEZ.