Lapya ve Dolin nerede görülür?

İçindekiler:

  1. Lapya ve Dolin nerede görülür?
  2. Selçuk ovası nerede?
  3. Volkanik ova nedir?
  4. Bafra ovası nerede bulunur?

Lapya ve Dolin nerede görülür?

Bunlar; Lapyalar: Karstik arazide, yağışları sonucu yeryüzünde oluşan birkaç santim çapındaki kanalcıklardır. Toroslarda yaygın olarak görülür. Dolin ve Uvala: Lapyalar zamanla genişleyip birleşerek derinlikleri birkaç metre, çapları ise birkaç yüz metreyi bulan dolinleri oluşturur.

Selçuk ovası nerede?

* Türkiye'nin ovaları içinde yer alan delta ovaları ve bölgeleri: Ege Bölgesi: Balat ovası (Büyük Menderes ile), Selçuk – Efes ovası (Küçük Menderes ile), Menemen ovası (Gediz ile), Dikili ovası (Bakırçay ile) Ege bölgesinde bulunan delta ovaları içindedir.

Volkanik ova nedir?

3)Volkanik( Lav Örtüsü) Ovaları: Volkanizmanın hareketleri sonucu ortaya çıkan lavların tektonik çukurları doldurmasıyla oluşan ovalardır. En yaygın olduğu alan Doğu Anadolu bölgesidir. Erzurum, Ardahan, Kayseri(Erciyes), Develi(Erciyes), Muradiye ovası, Malazgirt ovası ve Çaldıran ovası lav örtüsü ovalarına örnektir.

Bafra ovası nerede bulunur?

Kızılırmak Deltası, diğer adıyla Bafra Ovası, Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü yerde, taşıdığı alüvyonlarla oluşturduğu, delta ovası ve sulak alanlar kompleksidir. Samsun ilinde Ondokuzmayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarındadır. 56.