Mafsal nedir ve çeşitleri?

İçindekiler:

  1. Mafsal nedir ve çeşitleri?
  2. Kardan ne demek?
  3. Shaft ne işe yarar?
  4. Şaftlı motor ne demek?
  5. Diferansiyel nedir ne işe yarar?
  6. Diferansiyel kilitlenirse ne olur?
  7. Diff Lock ne demek?
  8. L200 diferansiyel kilidi var mı?
  9. Mekanik kilit nedir?
  10. Mekanik diferansiyel kilidi ne işe yarar?
  11. Diferansiyel sorunu nasıl anlaşılır?
  12. Diferansiyel yağsız kalırsa ne olur?
  13. Istavroz dişlisi nasıl çalışır?
  14. Istavroz ne anlama gelir?
  15. Vites dişlisi neden kırılır?

Mafsal nedir ve çeşitleri?

Mafsal ya da Eklem, hareket eden iki parçanın hareket edebilme özelliklerini kaybetmeden birbirine bağlanmasını sağlayan mekanik sistemdir. Mafsallar hareketin yönüne ve doğrultusuna göre çeşitlenebilir. En bilinenleri silindirik mafsal ve küresel mafsallardır. Silindirik mafsalda hareket iki boyuttadır.

Kardan ne demek?

Kardan, dönüşü dişli kutusundan arka aks dişli kutusuna aktaran bir mekanizmadır. Görev, bu iki mekanizmanın birbiriyle ilişkili olarak farklı düzlemlerde yer alması nedeniyle karmaşıktır.

Shaft ne işe yarar?

Şaft mili yani kardan mili, şanzımanın çıkış milinden aldığı hareketi diferansiyel kutusuna iletmekle görevlidir. Şanzımanın torku, diferansiyele, oradan da aks milleri ve tekerleklere iletilir. Ayrıca vites kutusuyla diferansiyel arasındaki bağlantıyı sağlayan da şaft milidir.

Şaftlı motor ne demek?

Şaft, şanzımanı difransiyele bağlayan mafsal ise şaftı şanzımana ve difransiyele bağlayan parçadır. Şaft motordan aldığı dönme hareketini tekerleklere iletir. Mafsallar sürüş açısına göre şafta gerekli esnekliği sağlarlar. Motordaki gücü inhiraf ettirerek(döndürerek) tekerlere aktaran aktarma organının adıdır.

Diferansiyel nedir ne işe yarar?

Diferansiyel, her iki tekerleğin arasında yer alan bir parçadır. Yarım dişli şaftlar ile tekerleklere bağlanan bu önemli parça iki aksın farklı hızlarda dönmesini sağlamaktadır. Diferansiyel parçasının görevlerini şu şekilde maddelendirebiliriz: Diferansiyel, motordan çıkan gücü tekerleklere iletir.

Diferansiyel kilitlenirse ne olur?

Şayet kilitli diferansiyel moduna geçilirse, motordan gelen güç iki tekere de eşit gönderileceği için, aracın asfaltta olan sol ön tekeri ile hareket sağlanabilecek ve araç kendini o pozisyondan kurtararak yoluna defam edebilecektir.

Diff Lock ne demek?

Diferansiyelin amacı tekerleklerin farklı hızda dönebilmesine olanak sağlamaktır. Diğer taraftan kilitli diferansiyel bu mantığa tam ters olarak gerektiği zaman her iki tekerleğin de aynı hızda dönmesini sağlayan bir tertibattır.

L200 diferansiyel kilidi var mı?

L200 ve Hilux'un 4x4 seçeneklerinde mekanik arka diferansiyel kilitleri standart olarak sunuluyor. Her üç rakibin de 4x4 sistemleri pratik şekilde yönetilebiliyor.

Mekanik kilit nedir?

Tekerleklerin dönüş hızları sensörlerle algılanır ve bir kayma durumunda bu tekerleğe fren yapılır. Ayrıca dört çeker çekiş sistemine sahip olan araçların bir kısmında mekanik diferansiyel kilidi bulunur. Bu sistem gerçek anlamda bir kilittir ve istenildiği zaman bir düğme ile devreye sokulabilir.

Mekanik diferansiyel kilidi ne işe yarar?

Bir diferansiyel kilidi, tekerleğin boşa dönmesinde veya patinaj anında tekerleğe gelen gücü azaltır. Bu sayede aracın boşa güç harcamaması dengeli bir şekilde sağlanmış olur. Günümüzde diferansiyel kilidi hem mekanik, hem de elektrik-elektronik olarak kullanılmaktadır.

Diferansiyel sorunu nasıl anlaşılır?

Diferansiyel Arıza Belirtileri

  1. Araç hareket ettiğinde duyulan sürtünme, uğultu ve ötme sesi. ...
  2. Yol tutuş özelliğinin kaybolması ve virajlarda aracın kontrolünün zorlaşması.
  3. Aracın hızı ile birlikte artan titreşimler.
  4. Araç hareket halinde iken duyulan yağ yanık kokuları.
  5. Lastiklerde düzensiz aşınmalar.

Diferansiyel yağsız kalırsa ne olur?

Diferansiyel yağı biterse ne olur Bu dişlilerin yağsız kalması çok kısa süre içerisinde aşınmaya ve geri dönüş olunmaz tahribata sebebiyet verecektir. Uzun süre yağsız kullanımlarda diferansiyel içinde bulunan ayna ve mahruti dişlilerinde kırılma meydana gelerek diferansiyel kitlenecektir.

Istavroz dişlisi nasıl çalışır?

İstavroz dişli diferansiyel sistemin merkezinde yer almaktadır ve hem kendi ekseni etrafında dönmektedir hemde ayna dişlinin ekseninde dönmektedir. Animasyondan da anlaşılacağı üzere tahrik milinden gelen güç mahrut dişli aracılığıyla ayna dişliye iletiliyor bu sayede tekelerde dönme hareketi meydana getiriyor.

Istavroz ne anlama gelir?

Istavroz, kökü Yunanca'dan gelen ve haç anlamında kullanılan kelimedir. Hristiyanlar`ın elleriyle haç işareti yapmalarına da istavroz çıkartma denir. İstavroz; Baba, Oğul ve Kutsal Ruh'u temsil etmektedir.

Vites dişlisi neden kırılır?

Aracın vites takılmaları ve zor vites geçişleri, vites geçişlerinde oluşan metalik sürtünmeler sonucu, bakım onarım ihmalkârlığı yapıldığından dolayı şanzıman dişlisi kırılma arızası yaşayabilirsiniz.