Marka değerini oluşturan unsurlar nelerdir?

İçindekiler:

  1. Marka değerini oluşturan unsurlar nelerdir?
  2. Şirket adı nasıl belirlenir?
  3. Kişi adları marka olarak belirlenebilir mi?
  4. Zayıf marka nedir?
  5. Tescilli bir marka hangisine konu olmaz?
  6. Şekiller marka olabilir mi?
  7. Bir işaretin marka olarak tescil edilebilmesi için hangi şartlar aranır?
  8. Renkler marka olabilir mi?
  9. Ses ve koku marka olabilir mi?
  10. Marka nerede tescil edilir?

Marka değerini oluşturan unsurlar nelerdir?

unsurlar; marka adı, logo, sembol, karakter, jingle, ambalaj, konuşma sesi ve sloganlardır. Marka unsurları marka farkındalığı yaratmak için de dikkatli bir şekilde seçilmelidir.

Şirket adı nasıl belirlenir?

Şirket İsmi Nasıl Olmalıdır? İsim Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 15 Madde

  1. 1 Şirketinizin İsmini Kısa Tutun. ...
  2. 2 Kolay Okunsun. ...
  3. 3 Eşsiz ve Unutulmaz Olun. ...
  4. 4 Kelime Anlam İfade Etsin. ...
  5. 5 İsim Ek Aldığında Karmaşa Yaşanmasın. ...
  6. 6 İpucu Verin. ...
  7. 7 İlginç Kelimeleri Yaratıcı Bir Şekilde Kullanın. ...
  8. 8 Ölçeklenebilir İsimler Seçin.

Kişi adları marka olarak belirlenebilir mi?

Marka Nedir ve Tescil Şartları Nelerdir? Sınai Mülkiyet Kanunu'nun 4.maddesine göre; ... Bu şartları sağlayan kişi adları dâhil sözcükler, şekiller, renkler, harfler, sayılar, sesler ve malların veya ambalajlarının biçimi marka olarak tescil edilebilir.

Zayıf marka nedir?

Zayıf Marka İltibas, TFM, S. 2, s. 11. Bilge, Ayırt Edicilik, s. 65. veya yakın kullanımlarına katlanma zorunluluğu- nun doğduğu ilk hâl, markanın ayırt ediciliğinin za- yıf olması hâlidir. Markanın ayırt ediciliğinin zayıf olarak değerlendirilmesine yol açan temel husus ise, tescili istenen işaretin niteliğidir.

Tescilli bir marka hangisine konu olmaz?

Tescilli bir marka veya henüz tescil edilmemiş bir marka başvurusu lisans, devir, miras yolu ile intikal, rehin, teminat, haciz veya diğer hukuki işlemlere konu olabilir.

Şekiller marka olabilir mi?

Bir teşebbüsün mallarının veya hizmetlerinin diğer teşebbüslerin mallarından veya hizmetlerinden ayırt edilmesini sağlaması ve marka sahibine sağlanan korumanın konusunun açık ve kesin olarak anlaşılmasını sağlayabilecek şekilde sicilde gösterilebilir olması şartıyla kişi adları dâhil sözcükler, şekiller, renkler, ...

Bir işaretin marka olarak tescil edilebilmesi için hangi şartlar aranır?

Bir işaretin marka olarak tescil ettirilebilmesi için şekli elverişlilik yeterli olmayıp maddi elverişlilik de aranır. Maddi elverişlilik, MarKHK'da mutlak ve nispi red nedenleri başlığı altında düzenlenmiştir. Dolayısıyla, bu nedenlere takılmayan işaretler marka olarak tescil edilmeye elverişlidir.

Renkler marka olabilir mi?

Sınai Mülkiyet Kanunu'nun getireceği yeniliklerden biri de renklerin de artık marka olarak tescil edilebileceğidir. ... Renk veya renklerin somutlaşmış, sınırları belli bir şekil, figür, resim veya kelime gibi unsurlar dâhilinde kullanılması durumunda işaret renk markası olarak değerlendirilmeyecektir.

Ses ve koku marka olabilir mi?

İşletmenin mal veya hizmetlerini bir başka işletmenin mal veya hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan ve görsel olarak çizime dökülüp ifade edilebilen sesler ve melodiler marka olarak tescil edilebilir. ... Kokular da marka olarak tescil edilebilecektir.

Marka nerede tescil edilir?

Ülkemizde marka tescili konusunda yetkili kurum Türk Patent ve Marka Kurumu'dur. Marka tescil başvurusu elden, posta yoluyla veya internet üzerinden yapılabilir.