Yemin günah mıdır?

İçindekiler:

  1. Yemin günah mıdır?
  2. Valla yemin sayılır mı?
  3. Yemin edersen ne olur?
  4. Bir insan sözünü tutmazsa ne olur?
  5. Yemin etmenin hükmü nedir?
  6. Hakim yemin delilini hatırlatabilir mi?

Yemin günah mıdır?

Unutulmamalıdır ki, yalan yere yemin etmek, gazabı ilâhiyeye sebeptir. ... Nitekim, Peygamberimiz (s.a.v) : "Kim Müslüman bir kimsenin hakkını, yemini ile ele geçirirse artık onun için cehennem vacip olmuştur ve Allah Teâlâ ona cenneti de haram kılmıştır." "Ey Allah'ın Resulü! Az bir şey de mi olsa?" diye sormuşlardı.

Valla yemin sayılır mı?

Dil alışkanlığıyla söylenen, başka bir deyişle, herhangi bir işin yapılması veya yapılmaması yönünde bir içeriğe sahip olmayan “vallahi”, “billâhi” şeklindeki sözler lağv (içi boş, hükümsüz) yemin sayıldığı gibi, bile bile yalan söyleme kastı olmaksızın, geçmiş veya şimdiki zamandaki bir husus üzerine doğru olduğunu ...

Yemin edersen ne olur?

Yemin öylesin ediliyorsa, hiç edilmemelidir. Aksi günahtır. Yeminini bozanların daha sonradan yemin kefareti vermeleri gerekmektedir. Helal malın yemin edilerek haram edilmesi o malı haram yapmaz.

Bir insan sözünü tutmazsa ne olur?

Yeminini bozan kişinin yerine getirmesi gereken kefaretler; on fakire birer fitre (fıtır sadakası) miktarı, bir fakire on ayrı günde her gün birer fitre miktarı para verme vyea on yoksulu sabah akşam doyurmak ya da giydirmektir. Eğer kişinin bunlara maddi gücü yetmiyorsa üç gün aralıksız oruç tutması gerekmektedir.

Yemin etmenin hükmü nedir?

Yeminin Hükmü. Yemin kural olarak mubahtır, ancak gereksiz yere yemin etmek ve bunu alışkanlık haline getirmek hoş görülmemiş, sıkça yemin etmek Allah'ın adına karşı bir saygısızlık kabul edilmiştir. Yalan yere yemin ise büyük günahlardandır.

Hakim yemin delilini hatırlatabilir mi?

Taraflarca açıkça hangi vakıanın yemin delili ile ispatlanacağı konusunda bir beyan olmadan hakimin kendiliğinden taraflara yemin teklif etme hakkını hatırlatması mümkün değildir. ... Kanunla belirtilen durumlar dışında, hâkim, kendiliğinden delil toplayamaz.