Palyatif ve küratif tedavi nedir?

İçindekiler:

  1. Palyatif ve küratif tedavi nedir?
  2. Palyatif radyoterapi ne demek?
  3. Kemoradyasyon nedir?
  4. Onkolog ne ise yarar?
  5. Işın tedavisi ne işe yarar?
  6. Işın tedavisi Ameliyattan ne kadar sonra yapılır?
  7. Kemoterapi ile radyoterapi aynı anda alınır mı?

Palyatif ve küratif tedavi nedir?

Radyoterapi uygulamaları küratif (hastalığı tamamen yok etmek için), adjuvan ( tümörlü dokunun cerrahi olarak alınmasından sonra gözle görülebilen yada mikroskopik kalıntıları yok etmek için), Palyatif (yayılmış kanser tanısı olan hastalarda ağrıyı azaltmak- kesmek yada kırık riski olan kemikleri güçlendirmek amacıyla ...

Palyatif radyoterapi ne demek?

Palyatif radyoterapi: İleri evre hastalarda hastalığın yaygınlığına, metastazlara veya kitlenin büyüklüğüne bağlı gelişen bulgu ve semptomların giderilmesi amacıyla yapılan kısa süreli ve yüksek dozların kullanıldığı tedavi şeklidir.

Kemoradyasyon nedir?

Ameliyat sonrası verilen kemoradyasyon, kanserin geri dönme riskini azaltmak için adjuvan tedavi olarak adlandırılır. Cerrahiden önce verilen, tümörün küçültülmesi (neoadjuvan tedavi) için yapılan kemoradyasyon çalışmaları vardır.

Onkolog ne ise yarar?

Onkoloji, her türlü kanserin teşhis, tedavi ve bakım sürecini yönetir. Onkoloji alanına giren önemli hastalıklar arasında meme, akciğer, cilt, mide, mesane, tiroid kanserleri, jinekolojik, hematolojik ve kolorektal kanserler ile beyin tümörleri sayılabilir.

Işın tedavisi ne işe yarar?

Cerrahi öncesinde tümörü küçültme amacıyla, Cerrahi sonrasında vücutta mikroskop düzeyinde kalmış olabilecek kanser hücrelerini temizleme amacıyla, Hastalığın birincil tedavisi olarak tek başına.

Işın tedavisi Ameliyattan ne kadar sonra yapılır?

Ameliyattan sonra yara iyileşmesini takiben 1-2 hafta sonra radyoterapiye başlanabilir. Eğer kemoterapinin önce uygulanması düşünülüyor ise, radyoterapiye daha sonra başlanabilir; ama bu çok gecikmemeli. Işın tedavisinin ameliyat sonrası ilk 16 hafta içinde uygulamasının daha etkili olduğu bildiriliyor.

Kemoterapi ile radyoterapi aynı anda alınır mı?

Örneğin ameliyat öncesi tümörü küçültmek amacıyla veya ameliyattan sonra vücutta kalma ihtimali olan kanserli hücrelerin çoğalıp yayılmasını önlemek için kemoterapi yapılabilir. Aynı uygulamalar radyoterapi öncesinde ve sonrasında geçerlidir, radyoterapi ile aynı anda kemoterapi de uygulanabilir.