Yargı kolları nelerdir?

İçindekiler:

  1. Yargı kolları nelerdir?
  2. 3 Derece Mahkemeleri nelerdir?
  3. Ilk derece mahkemeleri nelerdir kısaca?
  4. Adli yargı üst derece mahkemeleri nelerdir?
  5. Ilk derece mahkemeleri nedir?
  6. Idari işlemlerin hangisine karşı iptal davası açılabilir?
  7. Iptal davası eda davası mıdır?
  8. Özel hukuk davası nedir?
  9. Davacının açtığı dava ile karşı taraftan bir şeyin verilmesi yapılması veya yapılmamasının istendiği talep edildiği dava türü nedir?
  10. Karşı dava harcı ne zaman yatırılır?
  11. Mukabil dava ne demek?
  12. Asıl dava nedir?
  13. Karşı dava neden açılır?

Yargı kolları nelerdir?

Türkiye'de bulunan altı temel yargı kolu ve yüksek mahkemeleri;

  • Anayasa Yargısı – Anayasa Mahkemesi,
  • Adli Yargı – Yargıtay,
  • İdari Yargı – Danıştay,
  • Askeri Ceza Yargısı – Askeri Yargıtay,
  • Askeri İdari Yargı – Askeri Yüksek İdare Mahkemesi,
  • Uyuşmazlık Yargısı – Uyuşmazlık Mahkemesi'dir.

3 Derece Mahkemeleri nelerdir?

Madde 2- Adlî yargı ilk derece mahkemeleri, hukuk ve ceza mahkemeleridir. Madde 3 - Adlî yargı ikinci derece mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleridir. Madde 4- Hukuk mahkemeleri, sulh hukuk ve asliye hukuk mahkemeleri ile özel kanunlarla kurulan diğer hukuk mahkemeleridir.

Ilk derece mahkemeleri nelerdir kısaca?

A- İLK DERECE ADLİ YARGI MAHKEMELERİ (MERCİLERİ) Asliye Hukuk Mahkemeleri : Medeni yargı alanında genel yetkili mahkemeler asliye hukuk mahkemeleridir. Sulh Hukuk Mahkemeleri: Mevzuatla belirlenmiş belli davaların görülmesine özgülenmiş mahkemelerdir.

Adli yargı üst derece mahkemeleri nelerdir?

Adli Yargıda Üst Derece Mahkemeleri;

  1. Bölge Adliye Mahkemeleri (İstinaf Mahkemeleri) Adli yargı ikinci derece mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleridir. ...
  2. Yargıtay. Yargıtay, adliye mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir adli yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme mercii olan bağımsız bir yüksek mahkemedir.

Ilk derece mahkemeleri nedir?

Mahkemeler: Adli yargıda ilk derece mahkemeleri kendi içinde hukuk mahkemeleri ve ceza mahkemeleri olmak üzere ikiye ayrılmıştır. - Hukuk Mahkemeleri: Hukuk Mahkemeleri, Sulh Hukuk ve Asliye Hukuk Mahkemeleri ile özel kanunlarla kurulan, Aile, İş, Ticaret, Fikri ve Sınaî, Tüketici, Kadastro ve İcra Mahkemeleridir.

Idari işlemlerin hangisine karşı iptal davası açılabilir?

İdari işlemlere karşı iptal davası; işlemlerin yetki, şekil, sebep, konu açısından hukuka aykırı olmaları halinde açılabilir. Hukuka aykırı işlemler şu şekilde tespit edilir: Yetki Bakımından Hukuka Aykırı İdari İşlemler: İdari makamlar, kanunun açıkça yetki vermediği bir idari işlemi yapamazlar.

Iptal davası eda davası mıdır?

HMK, m. 105: “Eda davası yoluyla mahkemeden, davalının, bir şeyi vermeye veya yapmaya yahut yapmamaya mahkûm edilmesi talep edilir”. ... Dava kuramı yönünden, idari yargıda açılan iptal davaları inşaî dava, tam yargı davaları ise eda davası olarak görülmektedir.

Özel hukuk davası nedir?

Toplumun birbiriyle eşit haklara sahip üyeleri arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk alanına Özel Hukuk denir. Özel Hukuk Davalarını, görüldükleri hukuk mahkemelerine ve dava konularına göre tasnif ettik. ... Tüm Özel Hukuk davalarınız için büromuz ile irtibat kurabilirsiniz.

Davacının açtığı dava ile karşı taraftan bir şeyin verilmesi yapılması veya yapılmamasının istendiği talep edildiği dava türü nedir?

Slayt 1. Edim davası da denilen “eda davası”, davacının belirli bir şeyin verilmesi, bir şeyin yapılması veya yapılmaması için açtığı davadır.

Karşı dava harcı ne zaman yatırılır?

Harca tabi olan esas veya karşı davalarda yatırılması gereken peşin harcın ödendiği tarihte dava açılmış olur ve bu tarih dava tarihi olarak kabul edilir. Nitekim 492 Sayılı Harçlar Kanunu (HK)'nun 6.maddesinde; "Karşılık davalar, müstakil davalar gibi harca tabidir.

Mukabil dava ne demek?

[1] Açılmış ve görülmekte olan bir davada, davalının aynı mahkemede, davacıya karşı açtığı davaya, karşı dava denir. [2] Karşı dava uygulama ve doktrinde; karşılık dava, mukabil dava, davayı mütekabile gibi çeşitli isimlerle anılmaktadır. Karşı dava Hukuk Muhakameleri Kanunun 132-135'inci maddelerinde düzenlenmiştir.

Asıl dava nedir?

Boşanma Davalarında Karşı Dava Boşanma davalarında davacının dava dilekçesine karşılık, kendi haklı sebeplerini sunmak isteyen davalıya tanınmış olan dava hakkına karşı dava denir. Karşı davanın davacısı, asıl davanın davalısı iken; karşı davanın davalısı ise asıl davanın davacısıdır. Karşı dava 6100 Sayılı HMK 132.

Karşı dava neden açılır?

Karşı dava, cevap dilekçesi ile veya esasa cevap süresi içerisinde başka bir dilekçe vermek suretiyle açılır.Süresinden sonra açılan karşı davalar, mahkemece asıl davadan ayrılır.