Tegetsellik nedir?

İçindekiler:

  1. Tegetsellik nedir?
  2. Katoni nedir?
  3. Katatoni ne demektir?
  4. Katatonik eksitasyon ne demek?
  5. Katatonik depresyon nedir?
  6. Şizofren demek ne demek?
  7. Şizofrenin ilk belirtileri nelerdir?

Tegetsellik nedir?

tangentiality - teğetsellik | Psikoloji Sözlüğü başlangıçtaki konuya geri dönmeyen, daldan dala atlayan konuşma ile karakterize söylem. Alan Adı: Bozukluk ve Hastalıklar: Klinik Psikolojik.

Katoni nedir?

Suskun ve donakalmış gibi görünen hastalarda bir anda anlamsız ani ve aşırı bir hareketlenme, öfke hali, şaşkınlıkla karışık bir halde ortaya çıkar. Aniden kendisini fırlatabilir veya saldırgan bir hal alabilir. Katatoni en çok katatonik şizofrenide, depresyonda, bipolar bozuklukta rastlanır.

Katatoni ne demektir?

Katatoni, psikomotor belirtilerle karakterize bir klinik tablo. İlk kez 1874 yılında, Karl Ludwig Kahlbaum tarafından tanımlanmıştır. Psikiyatrik bozukluklar dışında başka çeşitli tıbbi nedenlerle de ortaya çıkabilir. Katatoni DSM-IV'e kadar, sadece şizofreninin bir parçası olarak ele alınmıştır.

Katatonik eksitasyon ne demek?

Hareket bozuklukları: Çoğunlukla katatoni formunda görülmektedir. Hastanın şuuru yerindedir ama, hareketsiz, sessiz ve uyaranlara cevap vermez ancak birden bire hızlı ve kontrolsüz bir motor aktivite ya da eksitasyon görülebilir (katatonik eksitasyon).

Katatonik depresyon nedir?

Katatonik özellikli majör depresif bozukluk depresyon çeşitlerinden biridir. Bu depresyonu yaşayan bireylerin psikomotor hareketlerinde önemli ölçüde bozulmalar görülür. Bu bozulmalar hiç konuşmamak, başka bireylerin seslerini ve davranışlarını tekrar etmek ve gereksiz kas hareketleri şeklinde olabilir.

Şizofren demek ne demek?

Şizofren bir bireyin davranışlarını, hareketlerini, gerçeği algılayış şeklini ve düşüncelerini çarpıtarak değiştiren, ailesi ve sosyal çevresi ile ilişkilerini bozan psikiyatrik bir hastalıktır.

Şizofrenin ilk belirtileri nelerdir?

En sık görülen erken dönem şizofreni belirtileri şu şekildedir: sosyal hayattan ve arkadaş çevresinden uzaklaşma, sürekli şüphe duyma, kişisel hijyenin azalması, donuk bakışlar, sevinç veya üzüntü gibi duyguların ifade edilememesi, aşırı tepkiler vermek (aşırı gülme veya önemsiz bir olaya ağlama), depresyon, fazla ...