Birleşik maliyet sistemi nedir?

İçindekiler:

  1. Birleşik maliyet sistemi nedir?
  2. Birleşik maliyet payı nasıl hesaplanır?
  3. Birleşik Muhasebe Sistemi Nedir?
  4. Birleşik mamul nedir?
  5. Birleşik üretim nedir?
  6. Üretim kayıpları nelerdir?
  7. Net satış hasılatı yöntemi nedir?
  8. Net pazar değeri yöntemi nedir?
  9. Geleneksel maliyet yöntemi nedir?

Birleşik maliyet sistemi nedir?

1. Üretim sürecinin ilk safhasında birlikte üretilen iki veya daha fazla mamul için ortak olarak kullanılan, ancak ayırım noktası olarak adlandırılan bir safhadan sonraayrılabilen maliyet. 2. Birleşik mamullerin, ayrılma noktasına kadar üretim maliyetlerinden alacakları pay.

Birleşik maliyet payı nasıl hesaplanır?

Birleşik maliyetler toplam birleşik ma- mul miktarına bölünerek, birim başına düşen birleşik maliyet payı hesaplanır. Üretim miktarları birleşik maliyet payı ile çarpılarak, her bir birleşik mamulün birleşik maliyetten alacağı pay belirlenir (Erdoğan ve Saban, 2006, 328).

Birleşik Muhasebe Sistemi Nedir?

Genel muhasebe ve maliyet muhasebesi kayıtlarının birlikte tutulduğu sistem.

Birleşik mamul nedir?

Zorunlu olarak birden fazla mamulün birlikte elde edildiği üretim türüne Birleşik Üretim denir. Bir veya az sayıda hammaddenin aynı üretim sürecinden geçirilmesi sonucunda zorunlu olarak birden fazla mamul ortaya çıkması durumunda bunlara Birleşik Mamuller denir.

Birleşik üretim nedir?

İşçilik ve genel üretim giderleri gibi belli oranlardaki üretim faktörlerinin kullanımı ile aynı safhada ve tek cins hammaddeden iki veya daha çok mamulün birlikte elde edildiği üretim şekli.

Üretim kayıpları nelerdir?

Üretim kaybı kavramı, genel olarak yatırımın uygun geri dönüşümünü sağlamaksızın maruz kalınan zararlar olarak tanımlanabilmektedir. Normal ve anormal kayıplar olmak üzere iki türlü üretim kaybı vardır.

Net satış hasılatı yöntemi nedir?

Net Satış Hasılatı Yöntemi : Birleşik mamullere ayrılma noktasından sonra bazı ek işlemler yapılması gerekiyorsa bu ek işlemlerle ilgili maliyetler her bir mamulün satış hasılatından ayrı ayrı indirilir. Ulaşılan tutarlar net satış hasılatıdır. Birleşik maliyetlerin dağıtımı net satış hasılatına göre yapılır.

Net pazar değeri yöntemi nedir?

Şirket Değerleme Nedir Net Aktif Değer yöntemine göre bir şirketin piyasa değeri, o şirketin varlıklarının gerçek değeri ile yükümlülüklerinin gerçek değeri arasındaki farka eşittir. ... Bu yönteme göre şirketin gayrimenkulleri, iştirakleri, ticari alacakları vb. varlıkları değerlemeye tabi tutulur.

Geleneksel maliyet yöntemi nedir?

Geleneksel maliyetleme sistemi, kullanılan kaynakları etkileyen tek faktörün üretim hacmi olduğunu (yani ne kadar üretilirse o kadar fazla üretim maliyetine katlanacağını) kabul eder. ... Geleneksel maliyetleme sadece bir tek maliyet dağıtım anahtarı kullanmakta ve o da üretim hacmine bağlı olmaktadır.