Solunumun kalıcı olarak durmasına ne denir?

İçindekiler:

  1. Solunumun kalıcı olarak durmasına ne denir?
  2. Solunumun geçici olarak 20 saniye ve daha uzun süre durmasına ne ad verilir?
  3. Alveoler hipoventilasyon nedir?
  4. Hipoksemik ne demek?
  5. Hipoksi ve hiperkapni nedir?

Solunumun kalıcı olarak durmasına ne denir?

Apne: Solunumun, geçici bir süre durmasıdır. Kalıcı olarak solunumun durması solunum arresti olarak adlandırılır.

Solunumun geçici olarak 20 saniye ve daha uzun süre durmasına ne ad verilir?

Solunumun 15-20 saniye boyunca durması veya solunum durmasının 15 saniyeden daha kısa olması durumunda bradikardi ve desatürasyonun eşlik etmesi apne olarak tanımlanmaktadır. Pretem bebeklerde solunum kontrol mekanizmalarının olgunlaşmamasına bağlı ortaya çıkar.

Alveoler hipoventilasyon nedir?

İdiyopatik Santral Alveoler Hipoventilasyon Nörolojik bir hastalık, solunum kas güçsüzlüğü veya mekanik ventilatuvar defektler olmadan kronik hiperkapni ve hipoksemi ile karakterli nedeni bilinmeyen bir bozukluktur. 20-50 yaş arası erkeklerde sıktır. Nadiren familyal olgular bildirilmiştir.

Hipoksemik ne demek?

Hipoksi, oksijen tüketerek devamlılığını sağlayan dokuların yeterince oksijen alamaması sonucu ortaya çıkan yetmezlik durumudur. Oksijen yetmezliği, belirli hastalıklarda veya düşük seviyelerdeki dalışlarda görüldüğü gibi yüksek rakımlı uçuşlarda da ortaya çıkabilmektedir.

Hipoksi ve hiperkapni nedir?

İki tip solunum yetmezliği vardır: Tip I (Hipoksemik) Solunum Yetmezliği: kan dolaşımındaki oksijen eksikliğini ifade eder. Tip II (Hiperkapnik) Solunum Yetmezliği: kan dolaşımındaki fazla karbondioksit nedeniyle ortaya çıkar.