Bektaşi şiirlerine ne ad verilir?

İçindekiler:

  1. Bektaşi şiirlerine ne ad verilir?
  2. Tekke edebiyatında tarikata yeni girenlere tarikatın kurallarını anlatmak için söylenen şiirlere ne denir?
  3. Dini tasavvufi halk edebiyatında Allah sevgisini işleyen şiirlere ne denir?
  4. Elifname ne demek?
  5. Elifname kimin?
  6. Elifnağme nedir?
  7. Mensur olarak yazılan Münacatlar nedir?
  8. Tevhid ve Münacat karşılığı nedir?
  9. Bağışlayıcı olan Yüce Allah'tan bir dilekte bulunmak af dilemek için yazılan manzumeler e ne ad verilir?

Bektaşi şiirlerine ne ad verilir?

Nefes: Dini temellere bağlı aşık edebiyatı nazım şekillerinden ilahilerin Alevi-Bekteşi aşıklarınca yazılanlarına denir. ... Cumhur: Mevlevi ve Bektaşi dergahları dışında topluca okunan ilahilere verilen addır. Hikmet: Dini ve tasavvufi halk şiirinde şairin anlayış ve sezgilerine göre din konularını işleyen şiirlere denir.

Tekke edebiyatında tarikata yeni girenlere tarikatın kurallarını anlatmak için söylenen şiirlere ne denir?

Tekke önderlerinin, pirlerin ve mürşitlerin, tarikate yeni girenlere tarikatın adabını, derecelerini öğretmek amacıyla yazdıkları öğretici şiirlere nutuk adı verilir. 11 'li hece ölçüsüyle söylenir. Pir Sultan Abdal, bu şiirinde tarikatla, tasavvufla ilgili öğütler vermektedir.

Dini tasavvufi halk edebiyatında Allah sevgisini işleyen şiirlere ne denir?

İLAHİ. Allah aşkını konu edinen, Allah'ı övüp ona yalvarmak için yazılan ve söylenen şiirlere ilahi denir. İlahiler, Mevlevilerde "âyin", Halvetilerde "durak", Gülşenilerde "tapuğ", Alevi-Bektaşi tarikatlerinde "deme, nefes", kimi tarikatlerde de "cumhur" adını alır.

Elifname ne demek?

Elif nameler bir nazım biçimi olmaktan ziyade şiirde bir nazım tekniğini ifade etmektedir. Elif-nâme, elif ve nâme sözcüklerinin birleşmesinden meydana gelen bir terkiptir. “Elif”, Arap alfabesinin ilk harfi “nâme” ise Farsça “mektup, risale, kitap” anlamına gelir.

Elifname kimin?

Klasik Edebiyatımızda Elifnameler Âşık Paşa, Nesîmî, Muhibbî, Fuzûlî, Mihrî Hatun gibi önemli şairlerin elifname kaleme almış olmaları, divan şiirinde elifnamelere olan rağbeti göstermektedir.

Elifnağme nedir?

Elifnağme, 1996 yılında başlayan ve günümüzde de devam eden Elif Güvendik tarafından sunulan magazin programıdır. 1996'da atv'de başlayan program, 2004 yılında Show TV ile ortak olarak yayınlanmıştır. 2009 yılında yayın hayatını tamamlamıştır.

Mensur olarak yazılan Münacatlar nedir?

Kaside, gazel, mes¬nevi, murabba, muhammes, terkib ve terci-i bend, rubai ve kıt'a gibi he¬men bütün nazım şekilleriyle yazılmıştır. Mensur olarak yazılan münacatlara “Tazarrûnâme” denir.

Tevhid ve Münacat karşılığı nedir?

Aynı konu, mensur ya da manzum işlenebildiği gibi farklı nazım şekilleriyle de işlenebilmektedir. 1.TEVHİD: Allah'ın birliğini ve ululuğunu anlatan şiirlere tevhid denir. ... Divan edebiyatında Allah'a yalvarma, yakarma, niyaz etme maksadıyla yazılan nesir ya da nazım yazılara "münacaat" denir.

Bağışlayıcı olan Yüce Allah'tan bir dilekte bulunmak af dilemek için yazılan manzumeler e ne ad verilir?

Münâcât: Klasik Türk şiirinde, genellikle kaside biçiminde kaleme alınan ve konusu Allah'a yakarış, af dileme, yalvarma olan manzumelere verilen isim. Münâcât, bir nazım türüdür.