Yağ kisti ne demek?

İçindekiler:

  1. Yağ kisti ne demek?
  2. Pilar Tümör nedir?
  3. Kafasındaki kist nedir?
  4. Serebral kist ne demek?
  5. Koroid pleksus kisti ne zaman geçer?
  6. Koroid pleksus kisti ne demek?
  7. Pleksus Koroideus ne demek?
  8. Bebeklerde kist ne zaman geçer?
  9. Anne karnındaki bebekte kist neden oluşur?
  10. Nöroenterik kist nedir?
  11. Koroid pleksus nerede bulunur?
  12. 3 ventrikül nerede bulunur?
  13. Ksantogranülom nedir?
  14. Hidrosefali hastalığı ne demek?
  15. Hidrosefali tehlikeli midir?

Yağ kisti ne demek?

Epidermoid kistler yani kist sebase derinin oldukça yaygın görülen lezyonlarıdır. Halk arasında yağ kistleri olarak da bilinir. Kistin etrafında bir zar vardır ve içeriği koyu kıvamlı, yağlı,kötü kokulu sıvıdan ibarettir. Hayatı tehdit eden bir hastalık değildir.

Pilar Tümör nedir?

Saçlı derinin pilar tümörü olarak da bilinen prolifere trikilemmal kist (PTK), kıl follikülü dış kök kılıfından gelişen, nadir görülen ve yavaş büyüme gösteren benign deri neoplazmıdır (1,2). İlk olarak 1966 yılında Wilson ve Jones tarafından prolifere epidermoid kist olarak rapor edilmiştir (3).

Kafasındaki kist nedir?

Araknoid kistler beynin yüzeyi ile kafa tabanı arasında ya da araknoid zar (beyni ve spinal kordu çevreleyen üç zardan biri) üzerinde gelişebilen serebrospinal sıvı dolu torbalardır. Araknoid kistler çoğunlukla erkeklerde meydana gelir. Çoğu vaka bebeklik döneminde başlar ama başlangıç ergenliğe kadar gecikebilir.

Serebral kist ne demek?

Kist hidatik ekinokokkus larvalarınının sebep olduğu parazitik bir hastalıktır. Kist hidatik olgularında merkezi sinir sistemi tutulumu nadirdir. Kistler büyük boyutlara ulaşana kadar ciddi semptom vermezler. Klinik semptomlar, santral sinir sistemindeki lezyonun lokalizasyonuna ve boyutuna bağlıdır.

Koroid pleksus kisti ne zaman geçer?

Koroid pleksusta milimetrik kistik oluşumların görülmesidir. İkinci trimestr erken dönemlerinde, genellikle 15-17. gebelik haftalarında görülmeye başlanan kistler 26. gebelik haftasında ortadan kalkar. Koroid pleksus kisti (KPK) demek için çapının 2 mm'den büyük olması gerekir. Tek taraflı veya iki taraflı görülebilir.

Koroid pleksus kisti ne demek?

Fetüsün beyninde, ventrikülde koroid pleksus olarak adlandırılan beyin omurilik sıvısını üreten yapının içindeki sıvı dolu kistlerdir.

Pleksus Koroideus ne demek?

Pleksus koroideus olarak adlandırılan beynin arka odacığındaki (beyin ventrikülü) damar ağından köken alırlar. Tümörler sıklıkla büyük beyinin iki yan ventriküllerinden köken almakla beraber, orta beyindeki III. ventrikül veya beyin sapındaki IV.

Bebeklerde kist ne zaman geçer?

Bebekte beyin kisti (KPK) normal gebeliklerin de %2'sinde ultrason muayensine sırasında tespit edilebilir. Kistler genellikle gebelik ilerledikçe genellikle kaybolurlar. Bebeğin beyin gelişimini veya zekasını etkilemezler. %90'dan fazlası 28. gebelik haftasına kadar kaybolur ve tekrar oluşmazlar.

Anne karnındaki bebekte kist neden oluşur?

Anne karnındayken bebeğe geçen hormonların etkisiyle oluşur. Kız çocuklarında adet görene dek olgunlaşmamış kistler vardır ancak çocuk adet görmeye başlayınca olgun kistler haline gelir. Bu basit kistler çoğunlukla kanser değildir, çok nadiren kansere dönüşebilir.

Nöroenterik kist nedir?

Nöroenterik kistler nadir doğumsal lezyonlardır ve embriyolojik olarak notokordun ön barsaktan ayrılaa maması sonucu olarak ortaya çıkar. Spinal kanal ve bazen de dura ile ilişkili olabilen ön barsak duplikasa yonlarıdır. En sık olarak intratorasik kitle şeklinde, bazen de intraspinal kitle şeklinde görünürler (2).

Koroid pleksus nerede bulunur?

Koroid pleksuslar, beynin yan ventrikülleri içine yerleşmiştir. Beyin omurilik sıvısı salgılar.

3 ventrikül nerede bulunur?

Üçüncü ventrikül de akuadukt serebral aracılığıyla, ön beyinde bulunan dördüncü ventrikül ile bağlantılıdır. Subaraknoid boşluğa açılarak ventriküllerde üretilen beyin omurilik sıvısının beyincik ve beyin kabuğunu kuşatmasını sağlayan üç delik dördüncü ventrikülde bulunur.

Ksantogranülom nedir?

Ksantogranülomlar kolesterol yarıkları, lenfositik infiltrasyon, çok çekirdekli dev hücreler, köpüksü makrofajlar (ksantoma hücreleri), fibröz proliferasyon ve hemosiderin depozitleri içeren benign tümörlerdir. Merkezi sinir sisteminin nadir lezyonlarından olup otopsi insidansı %1,6-7,0 olarak bilinmektedir (1).

Hidrosefali hastalığı ne demek?

Hidrosefali, beyinde ve beyin çevresinde aşırı sıvı birikmesidir. Hastalığın ismi “su” ve “kafa” anlamına gelen Latince sözcüklerden oluşur. Çocuklarda görülen ve doğuştan gelen hidrosefalinin görülme sıklığı yaklaşık 500 çocukta 1'dir.

Hidrosefali tehlikeli midir?

Baş ağrısı, kusma, bulanık görme, bilişsel problemler ve yürüme güçlüğü gibi nörolojik belirtiler sıktır. Hidrosefali kaynaklı belirtileri veya fonksiyonel bozuklukları yönetmek için sıklıkla birçok farklı tedaviye ihtiyaç duyulur. Rahatsızlık tedavi edilmezse ölüme kadar gidebilen ciddi sonuçlara neden olabilir.