Kamu Yönetimi mezunu avukat olabilir mı?

İçindekiler:

  1. Kamu Yönetimi mezunu avukat olabilir mı?
  2. Idare mahkemesi keşif yapar mı?
  3. Idari davalarda tanık dinlenir mi?
  4. Idari yargıda duruşma nasıl olur?
  5. Idari yargıda duruşma talebi ne zaman yapılır?
  6. Tanık dinlenirken hangi kurallar uygulanır?

Kamu Yönetimi mezunu avukat olabilir mı?

Ancak kamu yönetimi mezunlarının örneğin savcı olma yada hakim olma(idari hakimlik hariç) yine avukat olma hakkı yoktur. Kurumlar sadece hukuk fakültesi mezunlarının başvurabileceği kadrolar açabilmektedir. Ancak genel olarak iibflilerin başvurduğu kadrolara hukuk fakültesi mezunlarının da başvuru hakkı vardır.

Idare mahkemesi keşif yapar mı?

İdari yargı uygulamasında keşif delili, imar uyuşmazlıklarından çevre hukukunu ilgilendiren uyuşmazlıklara kadar pek çok farklı konuda ço- ğunlukla bilirkişi desteği ile idari yargı hâkiminin sık başvurduğu bir delil türü olarak karşımıza çıkmaktadır.

Idari davalarda tanık dinlenir mi?

İdari yargıda duruşmalarda tanık, şahit dinlenmez. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununda buna ilişkin bir düzenleme olmadığı gibi 31. maddesindeki HMK'ya yapılan göndermede de buna ilişkin hükümlere atıfta bulunulmamıştır. Bu sebeple idari yargıda şahit dinlenmez.

Idari yargıda duruşma nasıl olur?

Duruşma mahkeme heyetinin nezaretinde, davacı ve varsa avukatı ile davalı kurum avukatı katılmak suretiyle gerçekleşir. Davacı ve davalı taraf duruşma günü gelmezlerse duruşma yapılmaz. Davacı duruşmadan önce bir dilekçe ile duruşmadan vazgeçmiş ise ya da duruşmaya gelerek vazgeçtiğini bildirmiş ise duruşma yapılmaz.

Idari yargıda duruşma talebi ne zaman yapılır?

Duruşma talebi dava dilekçesi ile cevap ve savunmalarda yapılabilir. Duruşma talebinde bulunulmasına karşın duruşma yapılmadan karar verilmesi bozma sebebidir. Duruşma davetiyeleri duruşma gününden en az otuz gün önce taraflara gönderilir. Duruşmalar açık olarak yapılır.

Tanık dinlenirken hangi kurallar uygulanır?

Doktrinde tartışmalı olmasına rağmen sanık müdafinin o davada tanıklık yapmasına engel kanuni bir düzenleme yoktur. Mağdur tanık olabilir, CMK 236/1 gereği mağdurun tanık olarak dinlenmesi halinde yemin hariç, tanıklığa ilişkin hükümler uygulanmalıdır.