Ülkemizde telif haklarının korunduğu kanunun adı nedir?

İçindekiler:

  1. Ülkemizde telif haklarının korunduğu kanunun adı nedir?
  2. Hükümleri saklı kalmak kaydıyla ne demek?
  3. Hakkın saklı tutulması ne demek?
  4. Davanın belirsiz alacak davası olduğu nasıl anlaşılır?
  5. Fazlaya ilişkin hakların saklı tutulmasi zamanaşımını keser mi?
  6. Kısmi dava ne demektir?
  7. Kısmi eda davası ne demek?
  8. Belirsiz alacak davası kısmi dava olarak açılabilir mi?
  9. Belirsiz Alacak Davası ve Kısmi Dava birlikte açılabilir mi?
  10. Alacak davası eda davası mıdır?
  11. Delil tespitinden sonra belirsiz alacak davası açılabilir mi?
  12. Ecrimisil davası belirsiz alacak olarak açılır mı?
  13. Belirsiz alacak davasi islah edilir mi?
  14. Dava açılınca zamanaşımı kesilir mi?
  15. Belirsiz alacak davası zamanaşımını keser mi?
  16. Talep artırım kaç defa yapılır?

Ülkemizde telif haklarının korunduğu kanunun adı nedir?

Kişinin her türlü fikri emeği ile meydana getirdiği ürünler üzerinde hukuken sağlanan haklar olarak da tanımlanmaktadır. Telif hakları, ülkemizde fikri haklara ilişkin en temel kanun olan Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile korunmaktadır.

Hükümleri saklı kalmak kaydıyla ne demek?

"Tüm haklarım saklı kalmak kaydıyla" ifadesine daha çok, istifa sürecinde veya göreve başlamama sırasında rastlanmaktadır. ... Örneğin 657 sayılı Kanunun 97. maddesinde, usulüne uygun olarak istifa eden memurun 6 ay boyunca hiçbir kamu kurumunda yeniden memur olamayacağı hüküm altına alınmıştır.

Hakkın saklı tutulması ne demek?

Uygulamada, fazlaya ilişkin hakların saklı tutulması , dava açma tekniği bakımından, tümü ihlal ya da inkâr olunan hakkın ancak bir bölümünün dava edilmesi, diğer bölümüne ait dava ve talep hakkının bazı nedenlerle geleceğe bırakılması anlamına gelir.

Davanın belirsiz alacak davası olduğu nasıl anlaşılır?

Davanın belirsiz alacak davası türünde açılabilmesi için, davanın açıldığı tarih itibariyle uyuşmazlığa konu alacağın miktar veya değerinin tam ve kesin olarak davacı tarafca belirlenememesi gereklidir.

Fazlaya ilişkin hakların saklı tutulmasi zamanaşımını keser mi?

Yargıtay Hukuk Genel Kurulunca benimsenmiş ilkeye göre, kısmi davada fazlaya ilişkin hakların saklı tutulmuş olması, saklı tutulan kesim için zamanaşımını kesmez, zamanaşımı, alacağın yalnız kısmi dava konusu yapılan miktar için kesilir.

Kısmi dava ne demektir?

Usul Hukuku'nda kısmi dava; davacının dava açarken, davaya ilişkin taleplerinin bir bölümünü dava konusu etmesi;diğerbölümüne ait dava ve talep hakkını ise bazı nedenlerden ötürü saklı tutmak suretiyle, geleceğe bırakması anlamına gelmektedir.Böylelikle, davacı kısmi dava hakkı ile saklı tuttuğu fazlaya ilişkin ...

Kısmi eda davası ne demek?

Kısmi dava, özellikle 1086 sayılı HUMK döneminde sıklıkla başvurulan bir eda davası türüdür. Kısmi davada davacı davaya konu alacağın tamamını değil, bir kısmını talep eder. Bir kısmi dava açılabilmesi için, talep konusunun niteliği itibarıyla bölünebilir olması gerekir.

Belirsiz alacak davası kısmi dava olarak açılabilir mi?

Alacak, belirli veya belirlenebilir ise, belirsiz alacak davası açılamaz; ancak şartları varsa kısmi dava açılması mümkündür.

Belirsiz Alacak Davası ve Kısmi Dava birlikte açılabilir mi?

ÖZET : Belirsiz alacak davasının, kısmen eda davasıyla birlikte külli tespit davası olarak da açılabilmesi mümkündür. ... Dava dilekçesi ile alacağın kalan kısmının sadece tespiti istenmiş olmakla, belirlenen bakiye alacak miktarına ilerde talep edildiği tarihten itibaren faiz yürütülmesine karar verilmelidir.

Alacak davası eda davası mıdır?

Alacak davası, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda dava çeşitleri içerisinde düzenlenmiş bir eda davası tipidir. ... Alacak davası belirli bir alacak için yapılabileceği gibi belirsiz bir alacak içinde pekâlâ açılabilir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 107. maddesi belirsiz alacak davasından bahsetmektedir.

Delil tespitinden sonra belirsiz alacak davası açılabilir mi?

Alacağın miktarının belirlenebilmesinin, tahkikat aşamasında yapılacak delillerin incelenmesi, bilirkişi incelemesi veya keşif gibi sair işlemlerin yapılmasına bağlı olduğu durumlarda da belirsiz alacak davası açılabileceği kabul edilmelidir.

Ecrimisil davası belirsiz alacak olarak açılır mı?

Alacak, belirli veya belirlenebilir ise, belirsiz alacak davası açılamaz; ancak şartları varsa kısmi dava açılması mümkündür. ... Dava dilekçesinde davacı tarafça; davalılardan belirsiz alacak niteliğindeki ecrimisil alacağı talep edilmiş olduğu anlaşılmaktadır.

Belirsiz alacak davasi islah edilir mi?

Belirsiz alacak davasında davacı, alacağının tam ve kesin olarak belirlenmesinden sonra HMK'nın 107. maddesine dayalı olarak bir kez alacağını artırabilir. Ayrıca davasını HMK'nın 176. ve devamı maddelerine göre bir kezde ıslah edebilir.

Dava açılınca zamanaşımı kesilir mi?

Aynı maddenin 2.fıkrası uyarınca, Dava açılması veya icra takibi yapılması zamanaşımını kesen nedenlerdendir. Kanunun 156. maddesi ise, zamanaşımının kesilmesi halinde, yeni bir sürenin işlemesi gerektiğini açıkça belirtmiştir.

Belirsiz alacak davası zamanaşımını keser mi?

Yargıtay 7.Hukuk Dairesi'ne göre; Belirsiz alacak davasının açılmasının sonuçlarından biri de zamanaşımının kesilmesidir. ( B.K.m. 133/2 ). Yargıtay'ın bu güne kadar ki uygulamalarına göre zamanaşımı kesilmesi, dava dilekçesinde talep edilen miktarla sınırlıdır ve dava edilmeyen kısım için zamanaşımı kesilmez.

Talep artırım kaç defa yapılır?

HMK'nun 107. maddesinin gerekçesine göre, alacak belirli hale geldiğinde artırım, sadece bir kez yapılabilir. İkinci kez artırım yapılmak istenirse, iddianın genişletilmesi yasağı ile karşı karşıya kalınır.