Fel fecir okumak ne demektir?

İçindekiler:

  1. Fel fecir okumak ne demektir?
  2. Fecir ne anlama gelir?
  3. Tan yerinin ağarması ne anlama gelir?
  4. Fecr ne demek Osmanlıca?
  5. Sabah namazı güneş doğmaya yakın kılınır mı?

Fel fecir okumak ne demektir?

Gözleri fıldır fıldır dönen, şeytani ve kurnaz bakışlar fırlatan insanlar için kullandığımız bu deyimin doğrusu “gözleri velfecri okumak”! “Velfecri” kelimesi Arapçada “ve'l fecri” şeklinde çözümleniyor ve “fecr'e yemin olsun” anlamına geliyor.

Fecir ne anlama gelir?

Arapça'da "yarmak, bir şeyi iki parçaya ayırmak, açığa çıkarmak, suya yol vermek" gibi anlamlara gelen fecir (fecr) isim olarak güneşin doğmasından önceki tan yeri ağarmasını ifade eder.

Tan yerinin ağarması ne anlama gelir?

Sabah namazının vakti, tan yerinin ağarması demek olan ikinci fecrin doğmasından başlayarak güneşin doğmasına kadar devam eder. Buna göre imsak vakti, başka bir deyişle oruç yasaklarının başlama vakti, fecr-i sâdıkın oluşması, yani tan yerinin ağarmasıdır. ... Sabah namazının vakti, güneşin doğmasına kadar devam eder.

Fecr ne demek Osmanlıca?

fecr / فجر Tan yerinin ağarması. Şafak. Sabah vakti, güneş doğmadan evvel şarkta hâsıl olan kızıllık.

Sabah namazı güneş doğmaya yakın kılınır mı?

Sabah ezanının okunmasını beklemek ise daha makbuldür. Güneş doğana dek kılınabilen sabah namazı, güneş doğduktan sonra kerahet vakti çıkana dek kılınmaz. Kerahet vaktinden öğle namazı vaktine kadar ise farzı ve sünneti Kaza edilir. Öğle namazı vakti de geçti ise sadece farzı kılınarak kaza edilmektedir.