Zeytinyağının raf ömrü ne kadar?

İçindekiler:

  1. Zeytinyağının raf ömrü ne kadar?
  2. Kızartma yağı nasıl saklanır?
  3. Kızartmadan sonra kalan yağları ne yapmalıyız?
  4. Kızartma yağı ne kadar konur?
  5. Kabak yağ çekmeden nasıl kızartılır?
  6. Kızartma sırası nasıl olmalı?

Zeytinyağının raf ömrü ne kadar?

Zeytinyağı bir meyveden yapılır, bu zeytindir. Meyvelerin bir raf ömrü bulunur ve bu zeytinyağı için de geçerlidir. Çoğu zeytinyağı, şişelendikleri andan itibaren 18–24 ay süre saklanabilirken, sızma zeytinyağı (zeytinyağı soğuk sıkım) biraz daha az sürede bozulabilir- yaklaşık 12-18 ay.

Kızartma yağı nasıl saklanır?

Kızartma yağını sağlıklı bir şekilde saklamanın ilk koşulu yağın iyice soğumasını beklemektir. Aynı zamanda soğumuş olan yağı temiz bir tülbent yardımıyla süzüp saklamaktır. Bu maddeleri süzmediğiniz takdirde vücuda girdiğinde kanserojen etki yaratır ve ilerde kanser hastalığının gelişmesine neden olabilir.

Kızartmadan sonra kalan yağları ne yapmalıyız?

Yiyeceklerinizi fırında, ızgarada ya da zeytinyağlı olarak pişirmeye özen gösterin. Kızartma yaptığınızda ise kullandığınız yağı bir sonraki kızartmanız için saklayın. Kullandığınız yağ soğuduktan sonra kahve filtresi ya da tülbentten geçirerek süzün ve hava almayan kavanozda, karanlık bir ortamda saklayın.

Kızartma yağı ne kadar konur?

Dilimlenmiş patatesler yarım çay kaşığı tuz ile tuzlanır. Kızartma tenceresine yarım çay bardağı sıvı yağ konur. Sıvı yağın biraz kızması beklenir.

Kabak yağ çekmeden nasıl kızartılır?

Sulu kalırsa kızgın yağda etrafa yağ sıçraması tehlikesi yanında fazla yağ çekmesi ihtimali artabilir. Üzerlerine bir çay kaşığı kadar tuz ekilerek kızgın yağda iki tarafı altın rengi olana kadar kızartılır. Yağın yeterince kızgın olması kabakların daha az yağ çekmelerini sağlayacaktır.

Kızartma sırası nasıl olmalı?

Sıvı yağda önce patatesler sonra kabaklar, patlıcanlar en son da sonra biberler ve pırasaları kızartılır. Kızaran sebzeler peçete serilmiş tabaklara alınır ve yağı emdirilir. Soğuk olarak servis tabağına alınır, ılık yada soğuk olarak servis yapılır.