Halker ne demek?

İçindekiler:

  1. Halker ne demek?
  2. Halkari Cesitleri Nelerdir?
  3. Halkar tezhibi nedir?
  4. Çin bulutu ne demektir?
  5. Çintemani taşı nedir?
  6. Bulut motifi nedir?

Halker ne demek?

Sözcük Anlamı Sözcük yalnız altınla yapılanın dışında, toprak boyalarla yapılan bezemeler için de kullanılır. Yalnız altınla yapılan tezhibe “halkari” denir.

Halkari Cesitleri Nelerdir?

Halkârî çeşitleri arasında yukarıda bahsedilen tekniklerden başka "tahrirli halkâri, zerşikâf (renkli halkârî), foyalı halkârî, motif zemini boyalı halkârî" de bulunmaktadır. Tahrirli halkârî, açık renk zemin üzerine işlenen çalışmalarda desenin daha iyi görünmesini temin için uygulanır.

Halkar tezhibi nedir?

Hâlkâr; geleneksel Türk sanatlarının bir dalı olan tezhip sanatında kullanılan bir tekniktir. Tezhibin kelime anlamı "yalnız altınla yapılan süsleme"dir. Bu süsleme, altınla ya da boya ile degrade tarzda sulandırılıp motiflerin uçlarında renk yoğun bırakılarak yapılan bir tarzdır. ...

Çin bulutu ne demektir?

#Bulut motifinin çıkış yeri olarak Çin gösterilir.Bu nedenledir ki bu motife “Çin Bulutu” da denir. Efsanevi bir hayvan olan ejder ; Çin inanışlarına göre bir güç sembolüdür. Göklerin koruyucusu ve tek hâkimidir. Bazı sanat tarihçileri bu bulut motiflerini ejderin ağzından çıkan ateşe veya buhara dayandırmaktadır.

Çintemani taşı nedir?

Sanskritçe çintāmani चिन्तामणि "dilek taşı" sözcüğünden alıntıdır. Sanskritçe sözcük Sanskritçe çintā "dilek, kaygı" ve Sanskritçe mani "kristal, mücevher" sözcüklerinin bileşiğidir.

Bulut motifi nedir?

Bulut”, Türk Süsleme Sanatlarında önemli bir yeri olan ve asırlardır kullanılan bir motif çeşididir. Çin Sanatına ilişkin eserlere ve belgelere göre “bulut motifi”; mitolojik varlıklardan olan ejderha ve simurg'un boğuşmaları esnasında öfke ve hırs ile burunlarından çıkan ateşi ve buharı simgelemektedir.