Günlük süt kaç derecede pastörize olur?

İçindekiler:

  1. Günlük süt kaç derecede pastörize olur?
  2. Çiğ süt evde nasıl pastörize edilir?
  3. Pastörize işlemi nasıl yapılır?
  4. Çiğ Süt neden bozulur?
  5. Biberonda inek süt ne kadar bekler?

Günlük süt kaç derecede pastörize olur?

Sütte pastörizasyon işlemi, sütün belli bir sıcaklığa kadar ısıtılıp aniden soğutulması ile gerçekleşir. Isıtma sıcaklığı 72°C ile 75°C arasındadır ve 15 - 20 saniye sürer. Sonrasında süt 5°C ye soğutulur. Bu işlemle insan sağlığına zararlı olan bakteriler yok edilir ve sütün dayanma süresi artırılır.

Çiğ süt evde nasıl pastörize edilir?

Taze çiftlik sütünü pastörize etmek için sütü 63 – 90 °C arası bir sıcaklığa kadar ısıtın. Sütü ısıtırken sıcaklığı termometre ile sürekli kontrol edin. Süt proteinlerinin zarar görmemesi için sütü düşük sıcaklıkta uzun süre (63°C – 65°C 'de 30 dakika) pastörize edebilirsiniz.

Pastörize işlemi nasıl yapılır?

Pastörize işlemi çiğ sütün 72-74 °C de 15 saniye ısıtılması ve hızla soğutulması işlemidir. Pastörizasyon işleminde yüksek sıcaklık ve basınç olmadığı için sütün faydalı bakterileri, yağı, proteinleri vb. bileşenleri zarar görmez. Evde yapılan sütün kaynatılma işleminden farksızdır.

Çiğ Süt neden bozulur?

Süt 90 °C ısıtılmadığı için proteinler parçalanmamış ve ağ tabakası oluşmamıştır. Bu nedenle sütte bulunan bileşenler ( su,yağ, laktoz,protein, mineraller ) birleşemez. Aksine ayrışmaya başlar. Su ve laktoz diğer bileşenlerden ayrılır.

Biberonda inek süt ne kadar bekler?

Biberona konmuş ve bir miktarı içilmiş sütün artık saklanmaması gerekir ve en geç 2 saate bitirilemiyorsa atılmalıdır. Temiz sağılan süt 2 gün içinde buzdolabında, yani 2-8 derecede bozulmadan saklanabilir. Sağdığınız süt 25 derecenin altındaki oda ısısında 4 saat kalabilir.