Kimlik kontrolünü kimler yapabilir?

İçindekiler:

  1. Kimlik kontrolünü kimler yapabilir?
  2. Jandarma neden kimlik kontrolü yapar?
  3. Polisin kimlik sorma yetkisi var mı?
  4. Resmi üniformalı polis kimlik göstermek zorunda mi?
  5. Polis arabaları arayabilir mi?
  6. Polisin üstü aranabilir mi?
  7. Üst aramasını kimler yapabilir?
  8. Önleme araması kimlere yapılamaz?
  9. Önleme araması ve adli arama nedir?
  10. Arama kararı hangi durumlarda verilir?
  11. Arama emri neden çıkar?
  12. Arama sırasında hangi haklar ihlal edilir?
  13. Haksız arama suçu nedir?

Kimlik kontrolünü kimler yapabilir?

PVSK'nın tarihli 1758 sayılı Kanun'un 1. maddesi ile değiştirilmiş bulunan 25. maddesi hükmüne göre; “Polis teşkilatı bulunmayan yerlerde il, ilçe ve bucak jandarma komutanları ile jandarma karakol komutanları bu kanunda yazılı vazifeleri yapar ve yetkileri kullanırlar.”

Jandarma neden kimlik kontrolü yapar?

Kimlik tesbit etme; o kişinin polis kayıtlarına geçirilmesidir. ... Kolluk suç işlenmesini önlemek veya işlenmiş suçların faillerini ele geçirmek için, kimlik sorabilir (PVSK 4/A). Bu şekilde kimliği sorulan kişi bir hüviyet belgesi göstererek, kimliğini belirlemek mecburiyetindedir.

Polisin kimlik sorma yetkisi var mı?

Genel kolluk birimleri arasında yer alan polislerin önleyici ve adli görevleri bulunmaktadır. ... Bu kapsamda polisin “durdurma ve kimlik sorma yetkisi” PVSK'nın 4/A maddesinde düzenlenmiştir. Polis yasada belirtilen şartların gerçekleşmesi halinde kişileri durdurarak kimlik sorma yetkisine sahiptir.

Resmi üniformalı polis kimlik göstermek zorunda mi?

* Polisin üniformalı veya üniformasız olması fark etmiyor. Her durumda kimliğini göstermek zorunda. Avukat Kanar, "Sivil kişiden kimlik isteyen üniformalı kişi, sahte bir elbise de giymiş olabilir.

Polis arabaları arayabilir mi?

Önleme Araması başlıklı PVSK Md. 9/1'e göre : '' Polis, tehlikenin veya suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla usulüne uygun verilmiş SULH CEZA HAKİMİNİN KARARI veya bu sebeplere bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde mülki amirin ( vali,kaymakam vs) vereceği YAZILI emirle; kişilerin üstlerini , araçlarını, ...

Polisin üstü aranabilir mi?

Karakola gittiğiniz zaman polisler sizin üstünüzü arayacaksa önce savcılığa haber vermeleri ve neden şüphelendiklerini açıklamaları gerekir. * Ancak savcının onay vermesi durumunda üstünüz aranabilir. Bu noktada da tutanak tutulmasını talep etmelisiniz ki, elinizde kanıt olsun.

Üst aramasını kimler yapabilir?

Üst araması, kişinin cinsiyetinde bulunan görevli tarafından yapılır. Üst ve eşya araması sırasında, yapılan aramanın konusu olan eşyanın ne olduğu veya aramanın yapılmasına temel teşkil eden sebepler ilgiliye açıklanır.

Önleme araması kimlere yapılamaz?

Konutta, yerleşim yerinde ve kamuya açık olmayan işyerlerinde ve eklentilerinde önleme araması yapılamaz (PVSK “2007- 5681” 9/5). Polis, bu koşullar oluşmuşsa, “önleme araması talep yazısı” hazırlar. Arama için makul sebeplerin oluştuğunu gerekçesiyle birlikte göstererek mülki amire başvurur (PVSK 9/2).

Önleme araması ve adli arama nedir?

Arama şüpheli veya sanığı ya da bir delili elde etme amacıyla yapılabileceği gibi, bir suçun işlenmesini veya bir tehlikeyi önlemek amacıyla da yapılabilir. Birinci tür aramaya “adli arama”, ikinci tür aramaya ise “önleme araması” denilmektedir. Bu itibarla arama hem koruma, hem de önleme tedbiridir.

Arama kararı hangi durumlarda verilir?

Arama kararı konusunda temel kural : Arama kararını hakim verecektir. Ancak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet Savcısı'nın yazılı emri bulunmalıdır. Cumhuriyet Savcısına ulaşılamaması ve gecikmesinde sakınca bulunan hallerde kolluk amirinin yazılı emri ile arama yapılabilecektir.

Arama emri neden çıkar?

Arama kararı, Ceza Muhakemesi Kanunu 116. Maddesi hükmünde düzenlenmiştir. Bu anlamda arama kararı yakalanabileceği veya suç delillerinin elde edilebileceği hususunda makul şüphe olması halinde şüphelinin veya sanığın üstünün, eşyasının, konutunun, iş yerinin veya ona ait diğer yerlerin aranmasını ifade etmektedir.

Arama sırasında hangi haklar ihlal edilir?

Haksız arama suçu, Türk Ceza Kanununun 120. maddesinde Hürriyete Karşı Suçlar bölümünde düzenlenmiştir; ”Hukuka aykırı olarak bir kimsenin üstünü veya eşyasını arayan kamu görevlisine üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.” Haksız arama suçu, hürriyeti tahdit suçunun özel bir şeklini de oluşturmaktadır.

Haksız arama suçu nedir?

Haksız arama suçu; bir kimsenin üstünün veya eşyasının kamu görevlisi tarafından hukuka aykırı bir şekilde aranmasıyla vücut bulur. Haksız arama suçu, 5237 sayılı TCK'nın “Hürriyete Karşı Suçlar” bölümünde düzenlenmiş olup ancak kamu görevlisi tarafından işlenebilen özgü suçlardandır.