Örf ve adalet ne demek?

İçindekiler:

  1. Örf ve adalet ne demek?
  2. Konya Düğünü nasıl olur?
  3. Konya'nın düğün adetleri nelerdir?
  4. Kına gecelerinde damadın hangi parmağına kına yakılır?
  5. Kina Gecesi erkekler ne yapar?
  6. Kına gecesinde damat ne giyer?
  7. Damada kınayı kim yakar?

Örf ve adalet ne demek?

Örf ve adet nsanlar arasında tekrar tekrar yapılarak yerleşmiş olan davranışlar, kurallar. Örf, lügatte (sözlükte) “tanıma, bilme, tanınan, bilinen” manalarına gelir. adet ise, itiyat, yani alışkanlık demektir. Örf, işle ve sözle; adet yalnız işle ilgilidir. adete teamül de denir.

Konya Düğünü nasıl olur?

Konya'nın düğünleri yemekleri ile meşhurdur. Genellikle Pazar ve Perşembe günleri yapılır. Düğünden bir kaç önce yemek hazırlıkları yapılır, gelinin oğlan evine getirileceği günün sabahı, oğlan evinde pilav verilir. Oğlan tarafının eşi dostu yada umanları çoksa davetiye dağıtılır.

Konya'nın düğün adetleri nelerdir?

Konya Yöresi Söz Nişan Düğün Adetleri

  • Kız isteme. Kız isteme Osmanlı'dan bu zamana kadar sürmektedir. ...
  • Dünürcü gitme. Kadın dünürcü, kız tarafının verimkar olduklarını öğrenince kız tarafına gönderilir. ...
  • Zamah gecesi. ...
  • Gelin yüzü (duvak) düğünü ...
  • Nişan. ...
  • Konya Yöresi Söz Nişan Düğün Adetleri. ...
  • Gelin Alma. ...
  • Duvak.

Kına gecelerinde damadın hangi parmağına kına yakılır?

Gerdek gecesinden evvelki geceye kına gecesi denir. damadın kınasını delikanlılar, gelinin kınasını da, genç kızlar yakar. Kına erkeğin yalnız sağ elinin serçe parmağına (yalnız serçe parmağına), gelinin el ve ayak parmaklarına yakılır.

Kina Gecesi erkekler ne yapar?

Kına gecesi de yine erkek tarafına ait olan bir gelenektir. Erkek tarafı hem hazırlıkları yapar hem de kına elbisesi, çerezleri ve birtakım malzemeleri temin etmekle sorumludur. Yine, kına gecesi kıyafetine dair aksesuarlar da erkek tarafından karşılanmalıdır. Düğün hazırlığı da tamamı ile erkek tarafına aittir.

Kına gecesinde damat ne giyer?

Damat şık bir beyaz gömlek üzerine erkekler için hazırlanmış kaftan veya yelek giyebilir. Bu kaftanla uyumlu bir kuşakla, fesle kıyafetini tamamlar. Daha sonradan Takım elbise de giyip kına gecesinde kombin yapabilir. Gelin ise Kaftan veya bindallı giyer; başına da taç veya duvak gibi kırmızı bir tül örter.

Damada kınayı kim yakar?

Kına Gecesi Kınayı Geline Kim Yakar? Geline kınayı yakan kişi yöreden yöreye değişkenlik göstersede genelde damadın annesi yani kayınvalide olur.