Kanûn ı esâsî de gerçekleştirilen yenilikler nelerdir?

İçindekiler:

  1. Kanûn ı esâsî de gerçekleştirilen yenilikler nelerdir?
  2. Padişahın veto hakkı ne demek?
  3. Veto ne demekdir?
  4. Alınan bir karar resmi gazetede ne zaman yayınlanır?
  5. Cumhurbaşkanının kanun tekliflerini kaç gün içinde onaylaması ve Resmi Gazetede yayımlaması gerekir?

Kanûn ı esâsî de gerçekleştirilen yenilikler nelerdir?

Vükelanın (bakanların) atanması ve azledilmesi, para bastırılması, hutbelerde adının söylenilmesi, yabancı devletlerle antlaşma imzalanması, savaş ve barış ilanı, şeriat hükümlerinin uygulanmasının gözetilmesi, yasalar gereğince verilmiş cezaların hafifletilmesi ya da affedilmesi, parlamentoyu toplamak ya da dağıtmak ...

Padişahın veto hakkı ne demek?

Kabul veya tasdik etmeme, reddetme hakkına veto hakkı denir. Veto yetkisi kanunları bir kez daha geri gönderme yetkisine nazaran daha zayıf bir yetkidir. Mutlak veto yetkisinde devlet başkanının meclise iade ettiği kanunu meclis tekrar oy birliğiyle de kabul etse Devlet Başkanı o metni onaylamadıkça kanunlaşamaz.

Veto ne demekdir?

Veto, (Latince) "Karşı gelirim" demek olup bir önerme ya da yasanın yürürlüğe konulmasını geri çevirme anlamına gelir. Reddetmek, kabul etmemek.

Alınan bir karar resmi gazetede ne zaman yayınlanır?

Kanunlar kural olarak Resmi Gazetede yayımlandıkları gün yürürlüğe girerler. Ama yürürlük maddesinde daha ileri bir tarih gösterilmişse o tarihte yürürlüğe girerler. Kanunun hangi tarihte yürürlüğe gireceği belirtilmemiş ise, Resmi Gazetede yayınlandığı günü takip eden günden itibaren 45 gün sonra yürürlüğe girer.

Cumhurbaşkanının kanun tekliflerini kaç gün içinde onaylaması ve Resmi Gazetede yayımlaması gerekir?

A. Cumhurbaşkanı, böyle bir Anayasa değişikliği kanununu on beş gün içinde onaylayabilir. Bu takdirde, Anayasa değişikliği kanunu, Resmî Gazetede yayımlanır (m.