Danıştay üyelerinin dörtte biri kim tarafından seçilir?

İçindekiler:

  1. Danıştay üyelerinin dörtte biri kim tarafından seçilir?
  2. Anayasa Başkanı kim seçer?
  3. Anayasa mahkemeleri üyeleri kaç yıl için seçilir?
  4. 1982 anayasasına göre Yargıtay üyelerini kim seçer?
  5. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı nasıl seçilir?

Danıştay üyelerinin dörtte biri kim tarafından seçilir?

Danıştay üyelerinin dörtte üçü ise birinci sınıf idari yargı hakim ve savcıları arasından Hakimler ve Savcılar Kurulu; dörtte biri nitelikleri kanunda belirtilen görevliler arasından Cumhurbaşkanı tarafından seçiliyor.

Anayasa Başkanı kim seçer?

Anayasa Mahkemesi üyeleri arasından gizli oyla ve üye tam sayısının salt çoğunluğu ile dört yıl için bir Başkan ve iki başkanvekili seçilir. Süresi bitenler yeniden seçilebilirler. Anayasa Mahkemesi iki bölüme ayrılır ve bu bölümler, başkanvekili başkanlığında dört üyenin katılımıyla toplanır.

Anayasa mahkemeleri üyeleri kaç yıl için seçilir?

Anayasa Mahkemesi üyeleri oniki yıl için seçilirler. Bir kimse iki defa Anayasa Mahkemesi üyesi seçilemez. Anayasa Mahkemesi üyeleri altmışbeş yaşını doldurunca emekliye ayrılırlar. Zorunlu emeklilik yaşından önce görev süresi dolan üyelerin başka bir görevde çalışmaları ve özlük işleri kanunla düzenlenir.”

1982 anayasasına göre Yargıtay üyelerini kim seçer?

Cumhurbaşkanı, bu üyelerden birini, Askerî Yargıtay Genel Kurulunun üye tamsayısının salt çoğunluğu ile ve gizli oyla göstereceği üç aday arasından seçer. Anayasa mahkemesi , kendi üyeleri arasından, oyla ve üçte iki çoğunlukla , dört yıl için, bir başkan ve bir başkan vekili seçer , yeniden seçilmek caizdir.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı nasıl seçilir?

Madde 32 – Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili, Yargıtay Büyük Genel Kurulunun, kendi üyeleri içinden göstereceği adaylar arasından Cumhurbaşkanı tarafından seçilir.