Yazının icadı insanların yaşamında hangi alanlarda katkı sağlamıştır?
İçindekiler:
- Yazının icadı insanların yaşamında hangi alanlarda katkı sağlamıştır?
- Eski uygarlıklardan kalma pişmiş yada güneşte kurutulmuş kilden yapılmış üzerinde çivi yazısı ile metin bulunan yazılı belgelere ne denir?
- Resimli yazıyı kim buldu?
- Yazı kim tarafından ne zaman icat edildi?
- Sümerlerde yazı nasıl ortaya çıktı?
Yazının icadı insanların yaşamında hangi alanlarda katkı sağlamıştır?
Yazının icadı geçmişten bugüne kadar birçok konuda olumlu etkisi olmuştur. Bunların en başında iletişim ve kayır kültürünün gelişmesi söylenebilir. Aynı zamanda yazının icadı toplumlarda adaleti sağlayan bir değer olmuştur. Tarihe baktığımızda farklı toplumlar birbirinden bağımsız olarak yazıyı icat etmiştir.
Eski uygarlıklardan kalma pişmiş yada güneşte kurutulmuş kilden yapılmış üzerinde çivi yazısı ile metin bulunan yazılı belgelere ne denir?
Cevap kil tablet olmalıdır. Kil tabletler kilden yapılmış eski ve üzerine yazı yazılmış belgelerdir. Kil tabletleri Sümerler kullanmaktaydı.
Resimli yazıyı kim buldu?
→ Hiyeroglif denilen resim yazısını Eski Mısırlılar bulmuştur. Hiyeroglif kutsal yazı anlamına gelmektedir. Hiyeroglif yazı resim ve işaretlerden oluşmuştur.
Yazı kim tarafından ne zaman icat edildi?
Çivi vasıtasıyla yazı yazan Sümerler yazıyı ilk buldukları zaman farklı semboller kullandılar. Bu sembolleri yaklaşık olarak M.Ö. 3500 yılına kadar uzanmaktadır. Yani yaklaşık olarak 5500 yıl önce bulunmuş yazının önderleri Sümerlerdir.
Sümerlerde yazı nasıl ortaya çıktı?
Sümerler, yazıldığında üçgen izi bırakan ve çivi şeklinde olan bir aletle, kil ve balçıktan yaptıkları tabaka plakalar üzerine yazılarını yazdılar. Çivi yazısı adı verilen bu teknik aynı zamanda ilk yazı türüdür. Sonraki zamanlarda Hititlerin ve Perslerin de kullanacağı bu çivi yazısı 419 harften oluşuyordu.