Orofarengeal aspirasyon nedir?

İçindekiler:

  1. Orofarengeal aspirasyon nedir?
  2. Yeni doğanda aspirasyon nasıl yapılmalı?
  3. Takipne nedir ne demek?
  4. Bronşektazi kronik bir hastalık midir?
  5. Bronşektazi bulaşır mı?
  6. Bronşektazi ameliyatı nasıl yapılır?
  7. Bronşektazi nasıl anlaşılır?
  8. Bronkoskopi nasıl yapılır?

Orofarengeal aspirasyon nedir?

Orafarengeal aspirasyon küçük miktardaki sıvı, katı besin ya da vokal kord seviyesinin altından gelen sekresyonların akciğere kaçması olarak tanımlanır. Orofarengeal aspirasyon sonucu apne, takipne, kronik öksürük, hırıltılı solunum ve tekrarlayan hışıltı atakları gibi solunum sistemi bulguları ortaya çıkabilir.

Yeni doğanda aspirasyon nasıl yapılmalı?

Aspirasyon işlemi nasıl uygulanmalıdır? Aspirasyon işleminde yenidoğanın başı yana çevrilmeli, önce oral kavite, sonra burun delikleri, aspirasyon sondasını ilerletmeden aspire edilmelidir. Şiddetli, derin ve tekrarlı aspirasyon uygulanmamalı ve aspiratör basıncının 80-100 mmHg'yı geçmemesine dikkat edilmelidir (19).

Takipne nedir ne demek?

Takipne (Yunanca: "Hızlı solunum") hızlı solunum olarak nitelendirilir. Takipne hiperventilasyon ile aynı değildir.

Bronşektazi kronik bir hastalık midir?

Bronşektazi, enfeksiyon veya inflamasyona bağlı olarak, bronş duvarlarındaki elastik doku ve kassal içeriğin yıkımının sonucunda oluşan, kalıcı genişleme ve harabiyet ile karakterize kronik bir akciğer hastalığıdır.

Bronşektazi bulaşır mı?

Bronşektazi, bronşiyal tüplerin kronik olarak kapandığı ve kalın sekresyonların biriktiği bir tür akciğer hastalığıdır. Bu hastalığa ikincil enfeksiyon sıklıkla görülür. Tüberküloz eşlik etmedikçe bulaşıcı bir hastalık değildir.

Bronşektazi ameliyatı nasıl yapılır?

Açık yöntemde 5. ve 6. kaburgalar arasından yapılan yaklaşık 15cm bir kesi ile akciğerlere ulaşılır. Hasta olan lob veya akciğer segmenti damarları ve bronşu kesilip dikilerek kapatıldıktan sonra çıkartılır. Kalan akciğer dokusundan hava kaçağı olursa bunlar onarılır ve 1 veya 2 adet dren konularak işlem sonlandırılır.

Bronşektazi nasıl anlaşılır?

Bronşektazide hikaye Öksürük, pürülan balgam çıkarma ensık şikayetlerdir. Hastalık yaygınsa nefes darlığı şikayeti olabilir. Hemoptizi, tekrarlayan göğüs ağrısı ve ateş daha nadirdir. Özellikle sabahları artan bol pürülanlı balgam vardır.

Bronkoskopi nasıl yapılır?

BRONKOSKOPİ NEDİR?

  1. Solunum yollarının, bronşların, ağızdan veya burundan girilen ışıklı bir aletle görüntülenmesi işlemidir.
  2. Bronkoskopi gırtlak bölgesinden sonraki solunum yollarını ve akciğerleri incelemek, tanı ve tedavi için bir takım işlemler, girişimler yapmak kullanılan bir tür endoskopi yöntemidir.