Hafif mikrosefali nedir?

İçindekiler:

  1. Hafif mikrosefali nedir?
  2. Makrosefali ne demek?
  3. Mikrosefali Hidrosefali nedir?
  4. Nörometabolik ne demek?
  5. Hydrocephalus ne demek?
  6. Şant nasıl çalışır?
  7. Beyine şant neden takılır?
  8. Şant ne zaman çıkarılır?
  9. Şant değişimi nedir?
  10. Şant hastalığı nedir?
  11. Şant ameliyatı nasıl yapılır?
  12. Normal Basınçlı Hidrosefali ne demek?
  13. BOS kaçağı nasıl anlaşılır?

Hafif mikrosefali nedir?

Mikrosefali, baş çevresinin yaş ve cinsiyete göre ortalamanın altındaki iki standard sapmadan daha küçük olduğu nörogelişimsel bir bozukluktur. Mikrosefali konjenital olabileceği gibi, yaşamın ilk birkaç yılında da gelişebilir.

Makrosefali ne demek?

Makrosefali baş çevresinin ortalamanın iki standart sapma veya 98 persentil üzerinde olmasıdır. Ailesel olgular hariç makrosefali genellikle çeşitli derecelerde nörolojik işlev bozukluğu ile birliktedir.

Mikrosefali Hidrosefali nedir?

Bebek hastalıklarında mikrosefali ve hidrosefali hastalığı... Beyinde omurilik sıvısının olması gerekenden fazla birikmesi sonucunda ortaya çıkan Hidrosefali, hamilelik döneminde dahi her yaş grubunda kendini gösterebilen bir hastalıktır.

Nörometabolik ne demek?

Vücudun kimyasal bir reaksiyon için ihtiyaç duyduğu besin, vitamin ya da enzimin olmamasından kaynaklanan, genetik kökenli, çoğunlukla ilerleyici bir grup hastalıktır. Anne baba akrabalığı olmasında durumunda görülme sıklığı artar ancak kendiliğinden ortaya çıkan genetik mutasyonlar sonucu da oluşabilir.

Hydrocephalus ne demek?

Hidrosefali, "beyinde su toplanması" olarak da bilinen, beyin ventriküllerinde ve boşluklarında normalin üzerinde BOS (Beyin Omurilik Sıvısı, Serebrospinal Sıvı) birikmesi durumudur.

Şant nasıl çalışır?

Kafatasına küçük bir delik açılarak şantın ucu beyin içindeki, beyin omurilik sıvısının bulunduğu odacığa yerleştirilir. Daha sonra baş, boyun ve karın cildinin altından geçen bir tünel açılarak şantın diğer ucu, bu sıvının rahatlıkla emilebileceği kalp veya karın boşluğu içine yönlendirilir.

Beyine şant neden takılır?

Kafatasından bir delik açılarak bir ucunun beyinde yer alan borunun beyindeki fazla olan sıvıyı boşaltılması için baş, boyun ve karın bölgesi altına yerleştirilen işlemdir. Beyin omurilik sıvısının çok artması nedeni ile yapılan bir ameliyat olan şant ameliyatında amaç fazla sıvının boşaltılmasıdır.

Şant ne zaman çıkarılır?

Hidrosefalide şant takıldığında ömür boyu kalacağı kabul edilir. Şantın çıkarılması için endoskopik girişim gibi başka bir seçenek olması gereklidir. Şant eğer tıkandığında endoskopik girişime uygun ise endoskopik üçüncü ventrikülostomi (E3V) yapılarak ve başarılı olursa şant çıkarılabilir.

Şant değişimi nedir?

Şant, kafatasında bir delik açılarak bir ucu beyinde yer alan borunun beyindeki fazla sıvıyı boşaltabilmesi için baş, boyun ve karın bölgesinden cilt altına yerleştirilme işlemidir.

Şant hastalığı nedir?

Hidrosefali tedavisi için en sık tercih edilen yöntemdir. Şant uzun bir tüpten yapılmış bir kapakçık içeren bir sıvı tahliye sistemidir. Kapakçık beyin omurilik sıvısının normal hız ve doğru yönde akmasına yardımcı olur. Cerrahi bir işlemle şantın bir ucu beyne diğer ucu ise göğüs veya karın boşluğuna yerleştirilir.

Şant ameliyatı nasıl yapılır?

Kafatasına küçük bir delik açılarak şantın ucu beyin içindeki, beyin omurilik sıvısının bulunduğu odacığa yerleştirilir. Daha sonra baş, boyun ve karın cildinin altından geçen bir tünel açılarak şantın diğer ucu, bu sıvının rahatlıkla emilebileceği kalp veya karın boşluğu içine yönlendirilir.…

Normal Basınçlı Hidrosefali ne demek?

Normal Basınçlı Hidrosefali: Beyin boşluklarında aşırı beyin omurilik sıvısı birikimi sonrasında beyinde baskı oluşur. Hastada küçük adımla yürümeye, hafıza değişikliği, idrar kaçırmaya neden olabilir.

BOS kaçağı nasıl anlaşılır?

BOS Kaçağı Tanısı Nasıl Konulur? Kafa travması veya burun ve sinüs bölgesinde ameliyat hikâyesi olanlar başta olmak üzere tüm hastalarda burundan tek taraflı olarak ve öne eğilmekle, ıkınmakla fazlalaşan berrak akıntı olması BOS kaçağı ihtimalini akla getirmelidir.