Tezkiretü ş Şuara ve Tabsıratün Nuzama kimin eseri?

İçindekiler:

  1. Tezkiretü ş Şuara ve Tabsıratün Nuzama kimin eseri?
  2. Tezkire i Şuara kimin eseridir?
  3. Tatavlalı mahremi hangi edebi akım?
  4. Zati nerede doğmuştur?
  5. Zati hangi padişah döneminde ünlü olmuştur?
  6. Nev i kim?
  7. Ferruhname kimin?

Tezkiretü ş Şuara ve Tabsıratün Nuzama kimin eseri?

Tezkiretü'ş-şuara ve Tabsıratü'n-nuzema (1546): Latifî tezkiresi olarak da bilinen şairler tezkiresidir. Mukaddime, üç fasıl ve bir hatimeden meydana gelmiştir. Tezkiredeki toplam şair sayısı 334'tür. Tezkire yazma fikrini ona Zaifî vermiştir.

Tezkire i Şuara kimin eseridir?

16. yüzyılda yaşamış olan Latîfî'nin şair Haffî hakkında yazdığı Tezkiretü'ş-Şuara, bu nesir türüne örnektir. Türk edebiyatında ilk şuara tezkiresi Alî Şîr Nevaî tarafından yazılan Mecâlisü'n-Nefâis'tir. Sehi Bey ile Aşık Çelebi'nin de bu türde başarılı eserleri vardır.

Tatavlalı mahremi hangi edebi akım?

Tatavlalı Mahremi divan şairidir. Divan Edebiyatı'nda Türki-i Basit (Yalın Türkçe) Basitname akımının öncüsüdür. Doğum tarihi bilinmemektedir. İstanbul' un Tatavla ( Kurtuluş ) semtinde doğmuştur.Bu nedenle bu lakapla bilinir.

Zati nerede doğmuştur?

Balıkesir, Türkiye

Zati hangi padişah döneminde ünlü olmuştur?

Uzun yıllar yaşamış ve hayatı değişik dönemlerden geçmiştir. Sağırlığı dolayısıyla devlet memurluğuna alınmamıştır. Ancak II. Beyazıt zamanında Hadım Ali Paşa kendisini korumuş ve ünlü müderrislerden Müeyyedzade Abdurrahman Çelebi ile Tacizade Cafer Çelebi 'den himaye görmüştür.

Nev i kim?

(1533 - 24 Haziran 1599) 1533 yılında Malkara'da doğan Şair Nev'i, Baki ile çağdaş olan bir şairdir. Nevi'nin asıl adının Yahya olduğu belirtilmektedir. Şair Nevi'nin babası Ataaullah Bey halveti tarikatına mensup bir kadı idi. Nevi'nin babası Osmanlı kadılarından Ataullah Bey aslen Malkaralıdır.

Ferruhname kimin?

Balıkesir'de dünyaya gelen ve asıl adı İvaz Çelebi olan Zâtî, çizmecilikle geçimini sağlayan, sonradan İstanbul'a gelen 16. yüzyıl şairidir. Bayezid Camii yakınında bir dükkânı olan sanatçı, geçimini sağlamak için remilcilik (falcılık), muskacılık yapmış, yine para karşılığı ısmarlama şiirler yazmıştır.