Akdeniz anemisi hastalığı belirtileri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Akdeniz anemisi hastalığı belirtileri nelerdir?
  2. Akdeniz anemisi nedir kimlerde görülür?
  3. Akdeniz anemisi nasıl oluşur?
  4. Evlilik öncesi kan testi neden yapılır?

Akdeniz anemisi hastalığı belirtileri nelerdir?

Talasemi Majör: Akdeniz anemisi rahatsızlığının en ağır seyreden türüdür. Taşıyıcı anne ve babadan bozuk gen aktarımı sonucu doğan çocuklarda görülür. Bebek henüz 6 aylıkken belirtiler görülmeye başlar. Derin kansızlık, gelişme geriliği, sarılık başlıca belirtileri arasındadır.

Akdeniz anemisi nedir kimlerde görülür?

Dünyanın birçok ülkesinde görülen kalıtsal bir kan hastalığıdır. Akdenizi de içine alan bir kuşak içinde, İtalya, Yunanistan, İspanya, Kıbrıs, Türkiye'nin güney ve batı kıyıları, Pakistan, Hindistan, Uzak Doğu ve Batı Hindistan'da sıklıkla görülür.

Akdeniz anemisi nasıl oluşur?

Türk Hematoloji Derneği akdeniz anemisinin nasıl oluştuğunu şöyle aktarıyor: Hemoglobin yapımı genlerin kontrolü altındadır ve ailesel, genetik bir defekt sonucu hemoglobini oluşturan globin zincirlerinden birinin yapımında yetersizlik veya bozukluk oluşursa talasemi ortaya çıkar.

Evlilik öncesi kan testi neden yapılır?

Evlilik öncesi kan tahlili yaptırmak, çiftlerin kan uyuşmazlığına sahip olması halinde çocuk yapmadan önce önlemlerini de almaları açısından önem taşıyor. Akdeniz anemisi testi de evlenmeden önce yapılması gereken testler arasında. Sağlık raporunu alırken Akdeniz anemisi testi sonuçları da değerlendirmeye alınıyor.