Karşılaştırmalı dil bilimi nedir?

İçindekiler:

  1. Karşılaştırmalı dil bilimi nedir?
  2. Toz ve bicim nedir?
  3. Amerikan Yapısalcılığı nedir?
  4. Dil töz değil biçimdir ne demek?
  5. Dil nasıl bir varlıktır?

Karşılaştırmalı dil bilimi nedir?

Karşılaştırmalı dilbilim (veya tarihsel-karşılaştırmalı dilbilim) her bir dilin karşılaştırılmasıyla ilgilenen disiplinlere yönelik bir üst kavramdır. Mesela bütün dillerde ortak olan dil yapısının nitelikleri gibi bütün doğal dillerde bulunan özellikler karşılaştırmalı dilbilimin araştırma konusudur.

Toz ve bicim nedir?

Töz, bir hammadde yığınıdır. İçerik düzlemindeki tözler, çeşitli kavramlar, düşünceler, anlamlardır. Anlatım düzlemindeki tözler, sesler oluşturur. Biçim ise bu hammaddeleri düzenleyen, bunları dil haline getiren kurallardır.

Amerikan Yapısalcılığı nedir?

Amerika'da Ferdinand de Saussure'den bağımsız olarak, güçlü bir dilbilim okulu gelişmiştir. Bu okulun ilkeleri Ferdinand de Saussure'ünkine çok yakın olduğundan, çoğunlukla Amerikan Yapısalcılığı olarak isimlendirilir. Bu akımın Avrupa dilbilimine göre özgünlüğü doğrudan doğruya uygulamaya yönelmesidir.

Dil töz değil biçimdir ne demek?

Dil bir töz değil biçimdir. Bir dil, karşılıklı bağıntılı değer dizgesidir; dili çözümlemek bir dil durumunu oluşturan değerler dizgesini sergilemektir. Söz edimlerinin ya da söz'ün salt bir kendilik olarak ses ya da gösterme işlevi yüklenmiş öğelerine karşılık, dil bir karşıtlıklar ya da değişiklikler dizgesidir.

Dil nasıl bir varlıktır?

Dil veya lisan, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan doğal bir araç, kendisine özgü kuralları olan ve ancak bu kurallar içerisinde gelişen canlı bir varlık, temeli tarihin bilinmeyen dönemlerinde atılmış bir gizli anlaşmalar düzeni, seslerden örülmüş toplumsal bir kurumdur.