Nikah akdi nedir kısaca?

İçindekiler:

  1. Nikah akdi nedir kısaca?
  2. Inikat şartları ne demek?
  3. Akit nedir islam hukukunda?
  4. Ayıp Muhayyerliği nedir?
  5. Muhayyerlik anlamı nedir?
  6. Argoda mal ne anlama gelir?

Nikah akdi nedir kısaca?

Evlilik akdi, birbirleriyle evlenmeleri hukuken geçerli olan çiftler arasında ve iki şahit huzurunda yapılan resmi evlilik işlemine denir. Nikah sırasında atılan imzalarla çiftler için evlilik yasal olarak başlar. Türk Medeni Kanunu'na göre evlilik birliğinde kadın ve erkek eşit haklara sahiptir.

Inikat şartları ne demek?

Hanefî hukukçuları in'ikadı, "akid yapan taraflardan birinin sözünün diğeriyle hukukî sonuç doğuracak biçimde irtibatı, taalluku ya da bitişmesi" şeklinde tanımlarlar (Sadrüşşerîa, II, 123; Bâbertî, V, 456; İbnü'l-Hümâm, III, 102; Mecelle, md. 104).

Akit nedir islam hukukunda?

Akitten doğan borçların yerine getirilmesi gerekir. Çünkü akit, tarafları bağlayıcı kuvvettir. ... İslam hukuku: İslam hukukunda da akit, taraflara borçlar yükleyen ve haklar sağlayan bir anlaşmadır. Mecelle'de akit; “İki tarafın bir hususu icab ve kabul yoluyla kabul etmeleri, sözleşmeleri.” diye tarif edilmiştir.

Ayıp Muhayyerliği nedir?

Çalışmamızın konusu olan ayıp muhayyerliği ise, İslâm hukukuna ait bir kavram olup, mal veya bedelde bilinmeyen bir kusurun ortaya çıkması durumunda, bu kusuru bilmeyen alıcı yahut satıcıya, akdi fesih veya kabul etme hakkını tanıyan seçimlik bir haktır.

Muhayyerlik anlamı nedir?

Muhayyer kelimesinin Türk dil kurumunda iki farklı anlamı vardır. İlki Türk müziğinde bir makam olarak belirlenmiştir. İkincisi de sağlamlığına ve kullanılabilirliğine güvenilen, sorun olduğunda iade edilebilecek mal anlamında kullanılmaktadır.

Argoda mal ne anlama gelir?

Mal” kelime anlamı alınıp, satılan “meta” anlamında bir sözcüktür. ... Yani genelevlerde çalışan kadınlar için de “mal” ya da “sermaye” kelimesi sarf edilmektedir. Argo kapsamında “aptal, beyinsiz, salak” anlamlarında kullanılsa da yine alınıp satılan “meta” anlamından arındırılarak kullanımı mümkün değildir.