Asbest Türkiye'de nerede çıkarılır?

İçindekiler:

  1. Asbest Türkiye'de nerede çıkarılır?
  2. Asbest nerelerde var?
  3. Asbest kanserojen mi?
  4. Plevra Mezotelyomasi nedir?
  5. Mezotelyoma kanseri nedir?
  6. Plevra Nedir tıp?

Asbest Türkiye'de nerede çıkarılır?

Rezerv bakımından oldukça zengin bir ülke olarak Türkiye; Sivas, Tokat, Bursa, Erzincan ve Hatay ile Bitlis gibi birçok farklı şehirde asbest çıkarır.

Asbest nerelerde var?

Asbest, yeryüzünün toprak örtüsünde doğal olarak bulunur. Yer kabuğunu oluşturan kayaların yapısında da değişen oranlarda asbest mineralleri vardır. Asbest, özellikle volkanik aktivitenin yüksek olduğu alanlarda, yer yer yoğun birikimler halinde bulunur.

Asbest kanserojen mi?

Asbest son derece kanserojen bir maddedir. Solunum yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açar.

Plevra Mezotelyomasi nedir?

Akciğer zarının (plevra) kötü huylu tümörüdür. Mezotelyoma olarak isimlendirilir. Halk arasında ak toprak, çorak toprak, göl toprak, çelpek, höllük veya ceren toprağı gibi isimlerle bilinen asbest ve erionit denilen maddelere uzun yıllar maruziyetin yol açtığı akciğer zarı kanserine verilen addır.

Mezotelyoma kanseri nedir?

Kötü huylu bir tümör olan Mezotelyoma; kalp, akciğerler ve karın bölgesindeki organları çevreleyen zardan kaynaklanan bir hastalıktır.

Plevra Nedir tıp?

Cevap: Plevra (akciğer zarı), akciğer ve göğüs boşluğunu örten 2 adet zardır. Akciğer dış yüzünü ve göğüs duvarı iç yüzünü saran bu zarlar arasında kalan boşlukta çeşitli içeriklerde su birikmesine plevral efüzyon denir. Normalde, bu iki zar arasında çok az (20 ml) sıvı bulunur.