Yönetmelikler neye aykırı olamaz?

İçindekiler:

  1. Yönetmelikler neye aykırı olamaz?
  2. Tüzük kim tarafından imzalanır?
  3. Tüzük kim tarafından çıkarılır?
  4. Tüzük ve Yönetmelik nedir?
  5. Normlar hiyerarşisi nedir açıklayınız?
  6. Temel hukuk dersi nedir?

Yönetmelikler neye aykırı olamaz?

Yönetmelik, cumhurbaşkanı, bakanlıklar ve kamu tüzel kişilerinin kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların, tüzüklerin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak koşuluyla çıkardıkları yazılı hukuk kurallarıdır. ... Yönetmelikler, kanuna aykırı olamayacakları gibi tüzüğe aykırı hükümleri de taşıyamazlar.

Tüzük kim tarafından imzalanır?

TÜZÜK: 1982 Anayasasının 115. maddesine göre hukukumuzda tüzük yapmaya yetkili tek organ Bakanlar Kuruludur. Tüzükler Cumhurbaşkanı tarafından imzalanarak yayınlanır. Anayasamıza göre tüzüklerin konusu “kanunun uygulanmasını göstermek” veya “kanunun emrettiği işler”i belirtmektir.

Tüzük kim tarafından çıkarılır?

1982 Anayasası'nın 115. maddesinde düzenlenmiş olan tüzükler, bir kanunun uygulanmasını göstermek ve emrettiği işleri belirtmek üzere, kanunlara aykırı olmamak ve Danıştay'ın incelemesinden geçirilmek koşuluyla Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan yazılı hukuk kurallarıdır (Gözler, 1998: 171).

Tüzük ve Yönetmelik nedir?

Her tüzük bir kanuna dayanır ve kanunun ayrıntılı uygulamasını gösterir. Yönetmelikler ise kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını gösterir. Tüzükler sadece Bakanlar Kurulu tarafından, Yönetmelikler ise Başbakanlık, bakanlıklar, ve kamu tüzel kişileri tarafından çıkarılırlar.

Normlar hiyerarşisi nedir açıklayınız?

Normlar hiyerarşisi hukukun yazılı kaynakları arasında bulunan astlık üstlük ilişkileridir. Normlar hiyerarşisi hukukun asıl kaynakları içinde yer alan yazılı kaynakların hiyerarşi sırasını belirterek hangi yazılı kaynakların öncelikli olduğunu göstermektedir.

Temel hukuk dersi nedir?

Bu ders kapsamında hukuk kuralları ve diğer kurallar arasındaki fark, hukuk kurallarının unsurları, hukukun kaynakları ve dalları, hak, hukuki olay, hukuki ilişki, hukuki işlem gibi kavramların yanı sıra devlet yapısına ilişkin idare ve yargı kavramları incelenecektir.