Aldığınız ürün hatalı çıkması durumunda neler yaparsınız?

İçindekiler:

  1. Aldığınız ürün hatalı çıkması durumunda neler yaparsınız?
  2. Aldığı bir ürün bozuk çıkan kişi hakkını aramak için nerelere başvurmalıdır?
  3. Ayıplı mal iadesi süresi kaç gün?
  4. Malın ayıplı olması ne demek?
  5. Hangi mallar ayıplı kabul edilir?
  6. Ayıplı mal çeşitleri nelerdir?
  7. Ayıplı mal aldığımızda ne yapmalıyız?
  8. Tüketici hakem heyetine başvuru süresi ne kadardır?
  9. Tüketici hakem heyeti savunma süresi kaç gün?

Aldığınız ürün hatalı çıkması durumunda neler yaparsınız?

Eğer bu taleplerim olumsuz sonuçlanırsa Tüketici Hakem Heyeti'ne başvururum. Bu tür durumlarda yanınızda ürünün fişi ya da faturasının olması son derece önemlidir. Bu nedenle yapmış olduğunuz alışverişlerden sonra fişi veya faturayı hemen atmayınız.

Aldığı bir ürün bozuk çıkan kişi hakkını aramak için nerelere başvurmalıdır?

Bu durumda ne yapabilirim? Satıcının ayıplı mala ilişkin seçimlik haklarınızı kullandırmaması durumunda satın alınan ürünün değerine göre tüketici hakem heyetlerine veya tüketici mahkemelerine başvurarak haklarınızı kullanmanız mümkündür.

Ayıplı mal iadesi süresi kaç gün?

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun gereğince, alıcıların teslimat tarihinde itibaren 14 gün içinde cayma haklarını kullanarak herhangi bir sebep göstermeden ve “kargo ücreti ödemeden” ürünleri iade etme hakları vardır.

Malın ayıplı olması ne demek?

Ticaret kanununda belirtilen tanımı ile ayıplı mal; etiketinde, ambalajında, reklamında bildirilenlere uyulmayan, standardında veya teknik düzenlemesinde hata ve eksik olan; tüketicinin beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran, her türlü maddi, ekonomik ve hukuki eksiklikleri içeren maldır.

Hangi mallar ayıplı kabul edilir?

Muadili olan malların kullanım amacını karşılamayan, Tüketicinin makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar ayıplı maldır.

Ayıplı mal çeşitleri nelerdir?

Ayıplı Malda Ayıp Türleri: Hukuki Ayıp: Malda açık ve gizli ayıp hususunda bir eksiklik olmamasına rağmen hukuki nedenlerle maldan yararlanma kısmen veya tamamen engelleniyorsa hukuki ayıp söz konusudur. Ekonomik Ayıp: Tüketicinin maldan yararlanma imkanını azaltan, malın ekonomik değerini düşüren ayıptır.

Ayıplı mal aldığımızda ne yapmalıyız?

Ayıplı Mal Aldığımızda Neler Yapmalıyız?

  1. Satın alınan ürünün iadesini gerçekleştirmeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme,
  2. Satılan ürünü alıkoyarak ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme,

Tüketici hakem heyetine başvuru süresi ne kadardır?

Tüketici Hakem Heyeti'ne yapılan başvurular en geç üç ay içinde karara bağlamak zorundadır. Karara bağlanan başvurular, beş gün içinde İl Müdürlüklerine ya da Kaymakamlık binalarında bulunan duyuru panolarına asılır. Tabii online yapılan başvurularda süreci yine e-devlet üzerinden takip etmek mümkün.

Tüketici hakem heyeti savunma süresi kaç gün?

İl Tüketici Hakem Heyetine yapılmış olan başvuru, karşı tarafa bildirilir ve 30 gün içinde savunmasını göndermesi istenir. Gelen sonuç, Raportörler tarafından bir dosya şeklinde düzenlenip heyet gündemine alınır.