P tipi yarı iletken madde nedir?

İçindekiler:

  1. P tipi yarı iletken madde nedir?
  2. N tipi yarı iletken nasıl elde edilir?
  3. Kristal diyot nedir nerelerde kullanılır?
  4. Jonksiyon ne demek?
  5. Forward bias ne demek?

P tipi yarı iletken madde nedir?

Ortama dış yörüngesinde 3 elektron bulunan bir atomdan (ör: Galyum) çok az miktarda eklendiği zaman P tipi yarı iletken elde edilir. Bor maddesinin de valans yörüngesinde 3 adet elektron bulunmaktadır. Silisyum maddesine bor maddesi enjekte edildiğinde atomların kurduğu kovalent bağlarda bir elektronluk eksiklik kalır.

N tipi yarı iletken nasıl elde edilir?

N-Tipi Yarı iletken Saf silisyumun iletkenlik bandındaki deliklerinin artırılması atomlara katkı maddesi ekleyerek yapılır. Bu atomlar, 5-değerli valans elektronları olan arsenik (As), fosfor (P), bizmut (Bi) veya antimon'dur.

Kristal diyot nedir nerelerde kullanılır?

Kristal diyotlar (doğrultma diyotları) genel olarak doğrultmaç diyotları olarak bilinir ve doğrultmaç devrelerinde kullanılır. Piyasada en çok kullanılan diyot çeşitlerinden biri Kristal ( doğrultmaç ) diyotdur. Kristal diyotların ebatları güçlerine göre değişir. Büyük ebatta yapılanlar büyük güçlü diyotlardır.

Jonksiyon ne demek?

Cevap. elektronikte p ve n tipi katkılı malzemelerin yan yana getirilmesi sonucu arada oluşan tampon bölgeye denir. elektrik akımını sadece bir yönde ilettiğinden diyotve transistörlerin çalışması bu esasa dayanır. diyotta bir*, transistörde ise iki* adet jonksiyon bulunur.

Forward bias ne demek?

Düz Bias (Forward Bias) Şimdi Voltajı biraz yükseltelim. Voltaj kaynağının eksi ucunun sağladığı enerjiden dolayı PN bağlantının N tarafı elektronca zenginleşir ve aynı şekilde voltaj kaynağının artı ucunun sağladığı enerjiden dolayı P taraf da boşlukça zenginleşir.