Iş tatminini etkileyen bireysel faktörler nelerdir?

İçindekiler:

  1. Iş tatminini etkileyen bireysel faktörler nelerdir?
  2. Iş doyumunu sağlayan çevresel faktörler nelerdir?
  3. Doyum düzeyi nedir?
  4. Içsel doyum nedir?
  5. Yaşam doyumu ölçeği nedir?
  6. Minnesota iş tatmin ölçeği nedir?
  7. Iş tatmininin temel boyutları nelerdir?
  8. Örgütsel davranış araştırmalarında elde edilen bilgiyi iş yaşamına uygulamada ilk aşama nedir?
  9. Beş önemli iş karakteristiği nelerdir?
  10. Iş karakteristikleri modeli nedir ve hangi amaçla kullanılır?
  11. Iş karakteristikleri nelerdir?
  12. Iş karakteristikleri kuramı nedir?
  13. Beklenti teorisi nedir?
  14. Beklenti kuramı kimin?
  15. Porter lawler teorisi nedir?
  16. Valens kavramı nedir?
  17. Motivasyon kuramları nelerdir?
  18. Araçsallık yaklaşımı nedir?
  19. Adams ın eşitlik kuramı nedir?
  20. Başarma ihtiyacı teorisi nedir?
  21. Hijyen faktörleri nelerdir?

Iş tatminini etkileyen bireysel faktörler nelerdir?

İş tatmininin düzeyini belirleyen kişisel faktörler, çalışanın fiziksel ve duygusal alanına karşılık gelen özellikleridir. Bunlar arasında yaş, cinsiyet, medeni durum, statü, eğitim düzeyi ve çalışma sürelerini sayabilmek mümkündür.

Iş doyumunu sağlayan çevresel faktörler nelerdir?

İş doyumunu etkileyen bir diğer faktör ise çevresel faktörlerdir. Bunlar işin içeriği, çalışanın tutumu, çalışanın aldığı ücretin yeterliliği ve terfi imkânları, sosyal etkileşim ve çalışma grubu olarak sıralanabilir.

Doyum düzeyi nedir?

Doyum ise, insanların beklentilerinin, gereksinimlerinin, istek ve arzularının karşılanması veya organizmada açlık, susuzluk cinsellik vb. gibi temel biyolojik ihtiyaçların ya da merak, sevgi, yakınlık, başarı vb. gibi ruhsal ihtiyaçların giderilmesi sonucu denge durumunun yeniden kurulması olarak tanımlanmaktadır.

Içsel doyum nedir?

İçsel doyum ise çalışma sırasında hissedilen doyumu ifade eder. Çalışanın kalite hedeflerine ulaşması ya da işinde yeni teknikleri başarıyla uygulaması onun içsel doyumunu arttıracaktır(Arısoy, 2007:75).

Yaşam doyumu ölçeği nedir?

Ölçek, global yaşam doyumunu ölçen bir ölçüm aracıdır. Ölçekten alınan puanlar, 7 - 35 arasında değişmektedir. Ölçekten alınan puan artıkça yaşam doyumu artmaktadır.

Minnesota iş tatmin ölçeği nedir?

Minnesota doyum ölçeği 20-100 arasında puan alan ve puan arttıkça doyumunun arttığını gösteren bir ölçektir. Puan değeri olarak 25 ve altı düşük doyumunu, 26- 74 orta doyumunu ve 75 ve üzeri ise yüksek doyumunu ifade etmektedir (Weiss vd. 1967: 5).

Iş tatmininin temel boyutları nelerdir?

İş tatmini, içsel ve dışsal tatmin olarak iki ana boyutta ele alınabilir. İçsel tatmin; bağımsızlığı, çeşitliliği, devamlılığı, topluma hizmet, uygulama fırsatı, sorumluluk duygusu, sosyal statü gibi işin kendisinden duyulan tatminin derecesini ifade eder.

Örgütsel davranış araştırmalarında elde edilen bilgiyi iş yaşamına uygulamada ilk aşama nedir?

Örgütsel Davranış Araştırmalarında Elde Edilen Bilgiyi İş Yaşamına Uygulamada İlk Aşama: Teşhis.

Beş önemli iş karakteristiği nelerdir?

İş Özellikleri (Job Design Characteristics) Bu kurama göre, genel olarak herhangi bir işin beş önemli temel iş özellikleri (boyutları) bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla: Beceri çeşitliliği (skills variety), tanımı (task identity), işin öne- mi (task significance), özerklik (autonomy) ve geribildirim (feedback)60.

Iş karakteristikleri modeli nedir ve hangi amaçla kullanılır?

İş Karakteristikleri Modeli, en genel ifadeyle, işlerin motivasyon ve yüksek performansa imkan sağlayabilmesi için taşıması gereken özellikleri tespit etmeyi amaçlamaktadır.

Iş karakteristikleri nelerdir?

İş özellikleri teorisinin orijinal versiyonu, işle ilgili beş sonucu (yani motivasyon , memnuniyet , performans ve devamsızlık ) etkileyen beş "temel" özelliği (yani beceri çeşitliliği, görev kimliği, görev önemi, özerklik ve geri bildirim ) modelini önermiştir. ve ciro ) üç psikolojik durum (yani deneyimlenen ...

Iş karakteristikleri kuramı nedir?

İş özellikleri modeli 1980 yılında Hackman ve Oldham tarafından ortaya atılmış, kişileri örgüt içerisinde üst düzeyde motive etmeyi amaçlayan bir tasarım tekniğidir. Araştırmacılar modellerini oluştururken çok önem verdikleri içsel motivasyonu üzerinde durmuşlardır.

Beklenti teorisi nedir?

Tek cümle ile, Bir bireyin davranışlarını belirleyen motivasyonun, bu davranış sonucundaki beklentiler olduğunu iddia eden teoridir.

Beklenti kuramı kimin?

Bunlardan Victor H. Vroom tarafından geliştirilen “Beklenti Kuramı” geniş kabul görmüştür. Vroom'un modeli daha sonra Porter ve Lawler tarafından geliştirilmiş ve ayrıntılı bir model haline getirilmiştir.

Porter lawler teorisi nedir?

Lawler ve Porter, geliştirdikleri beklenti kuramında çalışanların beklentilerinin karşılanmasının iş doyumu için yeterli olmadığını ortaya koydukları performans karşılığında sağladıkları kazançların mukayese edilebilir bir şekilde adaletli olmasının gerekli olduğunu savunmuştur.

Valens kavramı nedir?

Valens bir kişinin bir gayret sarf ederek elde edeceği ödülü arzulama derecesini belirtir. Bu modelin ikinci temel kavramı bekleyiştir. Bekleyiş kişinin algıladığı bir olasılığı ifade eder. Bu olasılık belirli bir gayretin belirli, bir ödülle ödüllendirileceği hakkındadır.

Motivasyon kuramları nelerdir?

Motivasyon, bir amaca ulaşmak için içimizden gelen güçlü bir istektir. ... Motivasyonun ortaya çıkmasını sağlayan 4 temel kuram vardır. Bunlar; dürtü kuramı, özendirici uyarıcı kuramı, optimal düzeyde uyarılma kuramı ve içgüdü kuramıdır.

Araçsallık yaklaşımı nedir?

Araçsallık kavramı “bir eylemin sonucunda ulaşılacak amacın, başka bir ödülün elde edilmesinde aracı olması” (Başaran 1991: 159) şeklinde tanımlanmaktadır. Vroom (1964: 17)'a göre de araçsallık, bir sonucun diğer bir sonucu getireceğine ilişkin muhtemel kanaattir.

Adams ın eşitlik kuramı nedir?

Adams'ın eşitlik teorisi eşitlik ve motivasyon arasındaki ilişkiyi açık bir şekilde gösteriyor. Adams bir örgütte çalışanlar için eşitliğin önemine vurgu yapıyor. Çalışanlar kendi çabaları karşılığında elde ettikleri kazançların oranının, diğer çalışanların elde ettikleriyle orantılı olmasını bekler.

Başarma ihtiyacı teorisi nedir?

McClelland'ın ihtiyaçlar kuramı sosyal öğrenme yolu ile öğrenilen ihtiyaçların başarı, güç ve bağlanma olarak insan davranışları ile çevresel faktörlerin birleştirilmesine yönelik kuramdır. İnsanların başarma ihtiyaçları kişisel olarak değişebilir. ...

Hijyen faktörleri nelerdir?

Hijyen Faktörler; İşlet- me politikası ve yönetimi, gözetim, gözetmenler- le ilişkiler, iş koşulları, ücret, akranlarla ilişkiler, kişisel yaşam, astlarla ilişkiler, statü ve güvenlik olarak belirlenmiştir.