Hemofili hastası askerlik yapabilir mi?

İçindekiler:

  1. Hemofili hastası askerlik yapabilir mi?
  2. Hemofili anne olur mu?
  3. Hemofili kadınlarda olur mu?
  4. Hemofili A faktör 8 nedir?
  5. Hemofili hastalığı çekinik midir?
  6. Hemofili hastalığı hangi genle taşınır?
  7. Hemofili hastalığı neden erkeklerde daha çok görülür?

Hemofili hastası askerlik yapabilir mi?

Askeri yasalarda hemofili hastaları kesin olarak askerlikten muaf tutulur denmemektedir. Ancak ağır tip hemofili hastaları ve eklem bozukluğu olanlar askerlikten muaf tutulmaktadırlar.

Hemofili anne olur mu?

Hemofili anneden erkek çocuğuna geçiyor %85'ini hemofili A, %15 kadarını ise hemofili B oluşturmaktadır. Hastalık çoğunlukla taşıyıcı annelerden erkek çocuklarına geçmektedir. Hastalık çok nadir olmakla birlikte kız çocuklarda da görülebilmektedir. Bunun için hem annenin hem de babanın taşıyıcı olması gerekmektedir.

Hemofili kadınlarda olur mu?

Faktör 8 eksikliği Hemofili A ve faktör 9 eksikliği Hemofili B olarak adlandırılır. Hemofili genetik bir hastalıktır. Taşıyıcı genler annede bulunur ancak bu hastalıkla genel olarak erkekler karşılaşır. Ancak genetik mutasyon sonucu nadirde olsa kadınlarda da görülebilir.

Hemofili A faktör 8 nedir?

Hemofili, faktör VIII veya IX eksikliği sonucunda gelişen nadir bir kalıtsal kanama bozukluğu olup, eklem içi (hemartroz) ve kas içi (hematom) kanamalarla tanımlanan bir grup hastalıktır. Faktör VIII eksikliği Hemofili A, faktör IX eksikliği ise Hemofili B olarak adlandırılır.

Hemofili hastalığı çekinik midir?

Dünyadaki toplam hemofili hasta sayısının ise 400 binin üzerinde olduğu tahmin edilmektedir. Hastalığın kalıtımı X genine bağlı çekinik olarak gerçekleştiği için hastalık sadece erkek çocuklarda görülme eğilimindedir. Kız çocuklar ve dolayısıyla hastaların anneleri hasta değil, taşıyıcı olurlar.

Hemofili hastalığı hangi genle taşınır?

Hemofili çoğunlukla genetik geçiş gösteren, vücutta kanın pıhtılaşma sisteminde rol alan ve pıhtılaşma faktörleri olarak adlandırılan proteinlerin eksikliği veya yokluğu nedeniyle ortaya çıkan, pıhtılaşma bozukluğu yaratan ve X kromozomundaki çekinik bir gen ile taşınan bir tür kanın pıhtılaşamaması hastalığıdır.

Hemofili hastalığı neden erkeklerde daha çok görülür?

HEMOFİLİ ERKEKLERDE DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR Türkiye'de yaklaşık 6 bin kişide bulunan hemofili erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülüyor. Yani; kromozom yapısı nedeniyle kadınların genelde taşıyıcı olduğu hemofili, daha çok bir erkek hastalığı.