Artık kapasite nedir?

İçindekiler:

  1. Artık kapasite nedir?
  2. Işletme büyüklüğüne etki eden faktörler nelerdir?
  3. Küçük işletmelerde büyümeyi etkileyen değişkenler nelerdir?
  4. Küçük işletmelerde büyümeyi etkileyen değişkenler nedir?
  5. Işletme büyüklüğü nedir?
  6. Yeter gelirli işletme büyüklüğü nedir?
  7. Optimum işletme büyüklüğü ne demek?
  8. Işletmenin dış çevresi nelerdir?
  9. Işletmelerin sermaye mülkiyeti bakımından sınıflandırılmasında temel ölçüt nedir?

Artık kapasite nedir?

Bir üretim biriminin kullanılmayan kapasite miktarı, kapasite fazlası.

Işletme büyüklüğüne etki eden faktörler nelerdir?

İşletme büyüklüğünü belirlemede kullanılan ölçütler 1) yıllık satışlar, 2) yıllık karlar, 3) varlıklar, 4) öz sermaye miktarı, 5) yatırım toplamı, 6) çalışan sayısı, 7) sermayedar sayısı, 8) yasal statü vb biçimlerde olabilir. Verime göre, optimum işletme büyüklüğü en yüksek verimi sağlayan büyüklüktür.

Küçük işletmelerde büyümeyi etkileyen değişkenler nelerdir?

Küçük işletmelerde büyümeyi etkileyen değişkenlerden yönetim stratejilerine ait unsurlar şunlardır:

  • Büyüme hedefi.
  • Personel işe alım ve geliştirme kapasitesi.
  • Ürün pazarı geliştirme.
  • Finansal kaynaklar.
  • Yurt dışı pazarlara açılma ve işletmeler arası işbirlikleri.
  • Esneklik.

Küçük işletmelerde büyümeyi etkileyen değişkenler nedir?

Büyüme üzerinde etkili olan birçok faktör vardır. İşletme büyüklüğü, işletme yaşı, işletmenin sahiplik yapısı, işletmenin faaliyet gösterdiği sektör, işletmenin coğrafi pozisyonu, Ar – Ge faaliyetlerinde bulunup bulunmaması, makroekonomik değişimler işletme büyümesine etki eden faktörlerden bazılarıdır.

Işletme büyüklüğü nedir?

Optimum İşletme Büyüklüğü: Ortalama Maliyet masraflarının veya giderlerinin en düşük olduğu işletme büyüklüğüdür. İşletmelerin mal veya hizmetleri üretebilme yetenek ve imkanlarının belli bir ölçü ile ifade edilmesine işletme kapasitesi denir. Kapasite ölçüsü olarak çoğunlukla üretim kullanılır.

Yeter gelirli işletme büyüklüğü nedir?

Yeter gelirli tarım işletmesi büyüklüğü çiftçi ailesinin işgücü nü değerlendiren ailenin ekonomik ve sosyal gelişmesini sağlaya cak geliri veren ve toprağın verimli olarak işletilmesini mümkün kılacak arazi genişliği olarak tanımlanmaktadır.

Optimum işletme büyüklüğü ne demek?

Öncelikle optimum işletme büyüklüğü nedir? Onu tanımlayalım. Optimum İşletme Büyüklüğü: “Üretim faktörlerinin en akılcı ve en kârlı olarak kullanılabildiği işletme büyüklüğüne optimum işletme büyüklüğü denilir.” ... Kârlılığın ve verimliliğin en yüksek olduğu yerde optimum işletme büyüklüğü kurulmuştur.

Işletmenin dış çevresi nelerdir?

Dış çevre de genel dış çevre ve yakın dış çevre olarak iki şekilde sınıflandırılabilir. İşletmenin genel dış çevresinde politik, ekonomik, sosyokültürel vb. çevre faktörleri; yakın dış çevresinde ise tüketiciler, sendikalar, kredi kuruluşları gibi çevre faktörleri yer almaktadır.

Işletmelerin sermaye mülkiyeti bakımından sınıflandırılmasında temel ölçüt nedir?

İşletmelerin mülkiyet açısından sınıflandırılmasının dayandığı ölçüt, işletme üretim faktörlerinin ve özellikle sermayesinin özel kaynaklardan veya kamusal kaynaklardan yada karma bir biçimde hem özel hem de kamu kaynaklarından sağlanmasıdır.