Kolloid kist nedir boğazda?

İçindekiler:

  1. Kolloid kist nedir boğazda?
  2. Kolloid sıvı ne demek?
  3. Plazma genişleticiler nelerdir?
  4. Hipotonik sıvı ne demek?
  5. IV sıvı tedavisi nedir?
  6. IV Puşe ne demek?
  7. IV Infiltrasyon nedir?
  8. IV yolla ilaç uygulama nedir?
  9. IV iğne nasıl yapılır?
  10. Iğne nasıl enjekte edilir?
  11. Iğne enjektöre nasıl çekilir?
  12. Kalçadan iğne nereye yapılır?
  13. Kas içine iğne nasıl yapılır?

Kolloid kist nedir boğazda?

Kolloid kist isminden de anlaşıldığı gibi bir kisttir. Bu kist üzüm tanesi büyüklüğünde olup dışta bir kapsül denilen kılıfı vardır. Bu kapsül kistin içeriğindeki sümüksü sıvıyı üretir. Bu koloidal yapı ismini vermektedir.

Kolloid sıvı ne demek?

Kolloidler ise kristaloid solüsyonlarından temel alarak su ve elektrolitler içerirler ama ek olarak daha büyük ve insolubl moleküller de içerirler.Yani homojen görünümlü heterojen karışımlardır.Büyük moleküllü oldukları için zardan geçemezler. Örneğin; jelatin ya da kanın kendisi bir kolloidtir.

Plazma genişleticiler nelerdir?

Plazma hacim genişleticileri dolaşımdaki kan hacmini izotonik/izo-onkotik sıvılara göre büyük boyutta artıran hiperonkotik ve/veya hipertonik sıvılardır (6). Genellikle kolloid solüsyonlar plazma hacmini genişletmek (artırmak) için kullanılmaktadır.

Hipotonik sıvı ne demek?

Hipotonik, madde yoğunluğunun, sıvı yoğunluğundan daha az olduğu ortama denir. Hücre, izotonik ortamdan alınıp hipotonik ortama konulursa bulunduğu ortamdaki sıvıyı içine alarak şişer. Bu olaya deplazmoliz denir. Bitki hücrelerinde deplazmoliz devam ederse hücre şişer ve turgor durumuna geçer.

IV sıvı tedavisi nedir?

SONUÇ: İntravenöz tedavi, sıvı solüsyonların doğrudan kan akımına verilmesidir. Sıvı elektrolit dengesini sağlamak ve sürdürmek, yeterli beslenemeyen hastalarda parenteral beslenmeyi sağlamak, ilaç uygulamak, kan ve kan ürünlerinin transfüzyonunu sağlamak amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır.

IV Puşe ne demek?

İlaçlar intravenöz enjeksiyon yoluyla, sıvı seti yoluyla ya da heparin kilidi yoluyla damara verilebilir. Bu yöntemlere intravenöz puşe ya da bolus yöntemleri denir.

IV Infiltrasyon nedir?

İntravenöz infiltrasyon; %5 dekstroz, serum fizyolojik gibi toksik olmayan intravenöz sıvı veya ilacın damar çeperinden yan doku/ organlara sızmasıdır. Ekstravazasyon ise kalsiyum, parenteral beslenme solüsyonları gibi toksik olan intravenöz sıvı veya ilacın damar çeperinden çevre doku/ organlara sızmasıdır.

IV yolla ilaç uygulama nedir?

İntravenöz tedavi ya da IV tedavi sıvı maddenin doğrudan damar yoluyla verildiği tedavidir. Aralıklı ya da devamlı olabilir, devamlı olanına intravenöz drip denilir. İntravenöz sözcüğü damar içi anlamına gelir, ancak genellikle IV tedaviyi anlatmak için kullanılır.

IV iğne nasıl yapılır?

Palpe ederek damarın doku içindeki ilerleyişi hissedilir 3.

Iğne nasıl enjekte edilir?

Kalçadan Ağrısız İğne (Enjeksiyon) Nasıl Yapılır?

  1. Eğer ilaç soğuksa, ısıtın.
  2. Şırıngayı paketinden çıkartın.
  3. Ellerinizin ve ilaç şişesinin temizliğinden emin olun. ...
  4. Eğer ki yanlışlıkla iğneye dokunduysanız, değiştirin.
  5. Şırıngayı ışığa tutun ve iğne kısmında hava boşluğu kalmaması için ilacı yukarı doğru ittirin.

Iğne enjektöre nasıl çekilir?

Enjektöre hava kabarcığı çekilmişse gövdesine hafif vurarak kabarcıkların uçta toplanması sağlanır. İğne sıvının içerisinden çıkacak şekilde ilerletilerek hava bölmesine hava çıkarılır. İğne geri çekilerek ucu sıvının içinde kalacak şekilde ilaç çekilmeye devam edilir.

Kalçadan iğne nereye yapılır?

Kalçadan yapılacak enjeksiyonda uygun yer tespiti için iğne yapılacak hastanın kuyruk sokumundan sağ ya da sol tarafa doğru ve omurgasına dik olarak bir çizgi çizilir. Bu çizginin ortasın dikine bir başka çizgi daha çizilir ve bu sayede kalçanın bir tarafı dört kısma ayrılmış olur.

Kas içine iğne nasıl yapılır?

Enjeksiyon için hasta kolunu gevşekçe yana bırakmalı ve dirsekten bükmelidir. Enjeksiyon, hasta yatar ya da oturur pozisyonda iken uygulanabilir. Pasif el ile deltoid kas kavranır ve 90° lik açı ile dokuya girilir. Bu kasın emilim yeteneği az olduğu için 1ml' den fazla ilaç verilmemelidir.