Hattuşa kaç yıllık?

İçindekiler:

  1. Hattuşa kaç yıllık?
  2. Hitit şehirlerinin etrafındaki surlarda yer alan yer altı geçitlerine ne ad verilir?
  3. Hititlerde potern nedir?
  4. Hattuş ismi ne anlama gelir?
  5. Çorum Boğazkale nasıl bir yer?
  6. Boğazkale nereye bağlı?
  7. Aslanlı Kapı ve Kral Kapısı hangi Hitit kentinde?

Hattuşa kaç yıllık?

Hititlere 450 yıl başkentlik yapmış, Çorum'un Boğazkale ilçesindeki Hattuşa antik kenti, UNESCO "Dünya Kültür Mirası" ve "Dünya Belleği" listelerindeki tek antik şehir unvanıyla Türkiye'nin göz bebeği turizm mekanları arasında yer alıyor.

Hitit şehirlerinin etrafındaki surlarda yer alan yer altı geçitlerine ne ad verilir?

Hitit şehirlerinin etrafındaki surlarda yer alan ve şehre giris cikisi saglayan bu yer altı geçitlerine Potern adı verilir.

Hititlerde potern nedir?

Potern: Ttaş temel, kerpiç duvarlarla örülü olan sur duvarlarının altında açılan, ana kapının açılmamasının gerekli olduğu hallerde, gizlice şerin dışına çıkmak ya da kaçmak için kullanılan çıkış. Poternler genellikle su kaynaklarının bulunduğu yer ve yönde inşa edilmişlerdir.

Hattuş ismi ne anlama gelir?

Hattuşa, Gümüş şehir anlamına gelir. Kökeni hititçe'de gümüş anlamına gelen "hattuş" kelimesidir. Hitit İmparatorluğu'nun mö. 17. ile 13. yüzyıllar arasında başkenti olarak yer almıştır. Hattuşa mö. 17. yüzyılın ikinci yarısında, Hitit Kralı I. Hattuşili tarafından başkent olarak seçilir.

Çorum Boğazkale nasıl bir yer?

Cumhuriyetin ilk yıllarında adı Boğazköy iken, 1936 yılında ismi Boğazkale olarak değiştirilmiştir. 1967 yılında Belediye teşkilatı kurulmuş, 1987 yılında Sungurlu'dan ayrılarak ilçe yapılmıştır. Yüzölçümü 260 km²., rakımı 1.

Boğazkale nereye bağlı?

Çorum'a bağlı Boğazkale ilçesi Orta Karadeniz Bölgesinde yer alır. İl merkezine 83 km uzaklıkta olan ilçenin nüfusu 2018 verilerine göre 4500'dür.

Aslanlı Kapı ve Kral Kapısı hangi Hitit kentinde?

Çorum - Hattuşa (Boğazköy) – Hititlerin Başkenti. Yazılıkaya'dan sonra Hattuşa'dayız… Aslanlı Kapı, Kral Kapısı, Boğazköy Sfenksi, Yer Kapı ve halâ içinden geçilebilen 71 metre uzunluğundaki tünelin öyküsü...