Aort damarı geniş olursa ne olur?

İçindekiler:

  1. Aort damarı geniş olursa ne olur?
  2. Aort damarı genişlemesi kaç cm?
  3. Kalp yırtılması neden olur?
  4. Aort damarının yırtılması ne demek?
  5. Damar patlaması nasıl olur?

Aort damarı geniş olursa ne olur?

Çeşitli sebeplerden dolayı Aort'un çapı artar, genişler. Biz buna tıpta "Anevrizma" deriz. Anevrizma belli bir süre sonra daha da genişler ise yırtılma ihtimali vardır. İçinden geçen kan dışarı doğru akar, ve komşu organları etkileyecek düzeye gelirse biz buna tıpta "rüptür" (patlama) adını vermekteyiz.

Aort damarı genişlemesi kaç cm?

Karın boşluğu içerisinde aort damarının genişlemesi “ Abdominal Aort Anevrizması” adını alır. Normal şartlarda bu bölgede Aort damar çapımız 2-2.

Kalp yırtılması neden olur?

Bazen tansiyonu ani yükselten manevralar; hapşırma, zorlu ıkınma vb gibi durumlarda damar içi gerilimi arttığından yırtılma oluşabilir. Bazen de trafik kazası, yüksekten düşme gibi bir ani travma etkisiyle de aort yırtılması oluşabilir.

Aort damarının yırtılması ne demek?

Aort yırtılması olarak tanımlanan sendromda ise yaşanan durum şu şekilde özetlenebilir : kanın akmakta olduğu ilk katmandan kendisine bir başka yol bularak ikinci katmana sızması ve akış ile birlikte katmanları birbirinden ayırmasıdır. Kanın bulduğu yeni yolda hızlı bir şekilde akmasıyla, damar yırtılır.

Damar patlaması nasıl olur?

Kılcal damar çatlamasının sebepleri nelerdir? Başlıca sebepleri; ciltte hassasiyet, aşırı güneş hasarı, doğum kontrol hapları, yaşlılık ve genetik faktörler, hormonsal tedavi metotları, kortizonlu kremlerin uzun süre kullanılması ve hematojik hastalıklar kılcal damarın çatlamasına sebep olabilir.