Doğu türkçesi ne demek?

İçindekiler:

  1. Doğu türkçesi ne demek?
  2. Doğu Türkçesinin günümüzdeki devamı hangi dil?
  3. Doğu Türkçesi Grubu nelerdir?
  4. Batı Türkçesinin ilk döneminin adı nedir?
  5. Türkçenin en büyük ve en verimli yazı dili nedir?
  6. Eski Türkçe döneminde hangi alfabelerle eser verilmiştir?
  7. Aşağıdaki eserlerden hangisi Eski Türkçe dönemine ait değildir?
  8. Eski Türkçe dönemleri nelerdir?

Doğu türkçesi ne demek?

Doğu Türkçesi; Karahanlı Türkçesinden itibaren, bünyesinde kısmî olarak Oğuz ve Kıpçak lehçe unsurları barındıran Harezm Türkçesiyle birlikte edebiyat dili halinde yükselmiş ve Çağatay Türkçesi ile şekillenip Türk dünyasının Doğu kanadında yerel ağızlarla beslenerek 20. yüzyıla kadar yaşatılmış tarihȋ Türk yazı dilinin ...

Doğu Türkçesinin günümüzdeki devamı hangi dil?

17. yüzyılda Çağatay Türkçesini temsil eden Ebü'l-Gazi Bahadır Han'ın Şecere-i Türkî ve Şecere-i Terâkime adlı eserleri meşhurdur. Doğu Türkçesi günümüzde, Batı Türkistandaki Modern Özbek Türkçesiyle ve Doğu Türkistanda Yeni Uygur Türkçesiyle temsil edilmektedir.

Doğu Türkçesi Grubu nelerdir?

En yaygın ve bilinen anlamıyla Doğu Türkçesi, r/z dilli Genel Türkçenin Kıpçak (Kuzey) ve Oğuz (Batı ve Güneybatı) grupları yanında yer alan üçüncü büyük dalıdır. ... Doğu Orta Türkçesini de içine Harezm-Kıpçak ve Çağatayca olmak üzere iki döneme ayırır (1998: 85).

Batı Türkçesinin ilk döneminin adı nedir?

1) Eski Anadolu Türkçesi: 13 ile 15. Yüzyıllar içindeki devre batı Türkçesinin ilk devresidir. Eski Türkçe özellikleri taşımaktadır. Osmanlının ilk yazı dili olan bu evre Selçuklularda ve Anadolu Beyliklerinde kullanılmıştır. Bu evrede Farsça ve Arapça kelimeler fazla değildir.

Türkçenin en büyük ve en verimli yazı dili nedir?

Türkçenin en büyük ve en verimli dili olan Batı Türkçesidir. Batı Türkçesini oğuz şivesi ortaya çıkarmıştır. ... Oğuz Türkçesi hazar denizinden Balkanlara kadar uzanmaktadır. Bu yazı dili 12. yüzyılın 2. yarısı ile 13. yüzyılın ilk yarısında başlamıştır.

Eski Türkçe döneminde hangi alfabelerle eser verilmiştir?

Eski Türkçe devresi kendi içinde Göktürk Türkçesi ve Uygur Türkçesi olmak üzere ikiye ayrılır. Göktürk Türkçesinin bilinen ilk metinleri 8.yüzyılda dikilmiş olan Orhun Anıtları'dır. Orhun Anıtları'nda Göktürk alfabesi kullanılmıştır. Anıtların düzeyli ve işlenmiş bir dili vardır.

Aşağıdaki eserlerden hangisi Eski Türkçe dönemine ait değildir?

Aşağıdaki eserlerden hangisi Eski Türkçe dönemine ait değildir? sorunun cevabı "Hüsn ü Aşk" dır.

Eski Türkçe dönemleri nelerdir?

Eski Türkçe, Türk yazı dilinin ilk devresidir. Bu devre, Göktürkler, Uygurlar ve Karahanlılar devrinin bir bölümü (13. yüzyıla kadar) olmak üzere yaklaşık sekiz asırlık dönemi kapsar. 8. yüzyıldan 13. yüzyıla kadarki dönemdir.