Kaş aldırmak orucu bozar mı?

İçindekiler:

  1. Kaş aldırmak orucu bozar mı?
  2. Göz damlası kullanmak orucu bozar mı?
  3. Suni gözyaşı damlası orucu bozar mı?
  4. Göz Jeli orucu bozar mı?
  5. Diyanet fetva kulak damlası orucu bozar mı?
  6. Unutarak yiyip içmek orucu bozar mı?
  7. Nafile oruçta unutarak yiyip içmek orucu bozar mı?
  8. Unutarak orucunu yiyen kişiye hatırlatmak gerekir mi?
  9. Yemek artıklarını yemek orucu bozar mı?
  10. Dil emmek orucu bozar mı?

Kaş aldırmak orucu bozar mı?

Çünkü oruç, bir şey yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmaktan dolayı bozulur. Yani ağda yaparken veya kaş alırken vücuda her hangi bir besin,yiyecek,su vb. şeyler girmediği için oruç bozulmaz. Kıl almak veya aldırmak bunların kapsamında olmadığından orucu bozmaz.

Göz damlası kullanmak orucu bozar mı?

Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla göz damlası orucu bozmaz. (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar; bkz. Kâsânî, Bedâî', II, 98).

Suni gözyaşı damlası orucu bozar mı?

Dolayısıyla göz damlası orucu bozmaz.

Göz Jeli orucu bozar mı?

Dolayısıyla göz damlası orucu bozmaz. (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar; bkz. Kâsânî, Bedâî', II, 98).

Diyanet fetva kulak damlası orucu bozar mı?

Kulak zarında delik bulunsa bile, kulağa damlatılan ilaç, kulak içerisinde emileceği için, ilaç ya hiç mideye ulaşmayacak ya da çok azı ulaşacaktır. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla kulak damlası orucu bozmaz (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar; bkz.

Unutarak yiyip içmek orucu bozar mı?

Peygamber (s.a.s.), “Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. ... Oruçlu olduğu hatırlandıktan sonra mideye bir şey inerse, oruç bozulur.

Nafile oruçta unutarak yiyip içmek orucu bozar mı?

Unutarak yemek içmek orucu bozmaz. Peygamber Efendimiz, “Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. ... Bu hüküm farz oruçlar için olduğu gibi, nafile oruçlar için de geçerlidir. Çünkü farz orucu da, nafile orucu da bozan haller aynıdır.

Unutarak orucunu yiyen kişiye hatırlatmak gerekir mi?

Unutarak yiyen kişiye oruçlu olduğunun hatırlatılması gerekir mi? Oruçlu olduğunu unutarak yiyip içen kişi, yaşlı, hasta, zayıf ve oruç tutmaya güç yetiremeyecek durumdaysa onu gören kişi oruçlu olduğunu hatırlatmamalı, aksi durumda hatırlatmalıdır (Şürünbülâlî, Merâkı'l-felâh, 238).

Yemek artıklarını yemek orucu bozar mı?

SORU: diş arasında kalan kırıntı, tükürük ile boğazdan aşağı inerse, oruç bozulur mu? Cevap: Diş aralarında kalan ve dışarı atılmasından âciz kalman bir şey, tükürük akıntısıyla birlikte karına giderse muaf sayılır. Ama bu şey, dışarı atmak mümkün olduğu halde, atılmaz da tükürükle beraber yutulursa oruç bozulur.

Dil emmek orucu bozar mı?

Dil altı ilacını emmek, fitil kullanmak, isteyerek gıda olmasa bile herhangi bir madde yutmuş olmak, makata yerleştirilen pamuğun ya da başka bir cismin tamamen içeri girmesi, bile isteye su buharı solumak da orucu bozan şeyler arasında bulunur.