Mürtezika sınıfı nedir?

İçindekiler:

  1. Mürtezika sınıfı nedir?
  2. Mürtezika kime denir?
  3. Akarat ne anlama gelir?
  4. Hayrat ve Akarat ne demek?
  5. Vakıf ne demek TDK?
  6. Ibtida ne anlama geliyor?
  7. Secavendler nedir?

Mürtezika sınıfı nedir?

Mürtezika, kökü rızıktan gelen bir kelimedir. Rızıklanan anlamına gelir. Osmanlı'da Mürtezika sınıfı vakıflardan yararlanan kişileri ifade etmek için kullanılırdı.

Mürtezika kime denir?

Mürtezika, vakfın menfaatleri kendilerine şart olunan kimselerdir (Ali H. Berki).

Akarat ne anlama gelir?

AKARAT Nedir Anlami AKARAT: (Akar. C.) Gelir getiren yapılar ve mallar.

Hayrat ve Akarat ne demek?

Hayrat ve akarat birbirine yakın anlamda iki kelimedir. ... Akarat kelimesi, sahibine maddi kazanç getiren taşınmazların yerine kullanılmaktadır. Oysa hayratlar, insanların yararlanabilmesi için hibe edilmektedir.

Vakıf ne demek TDK?

Arapça kökenli olan vakıf kelimesi “vakf” kökünden gelmektedir. ... Türk Dil Kurumu Sözlüğü' ne göre vakıf kelimesinin anlamı; bir hizmetin gelecekte de yapılması için belli şartlarla ve resmi bir yolla ayrılarak bir topluluk veya bir kimse tarafından bırakılan mülk, para anlamına gelmektedir.

Ibtida ne anlama geliyor?

Sözlükte "başlamak, bir şeyi ilk defa yapmak" anlamındaki bed' kökünden türeyen ibtidâ ise (Lisânü'l-ʿArab, "bdʾe" md.; Kāmus Tercümesi, I, 6) vakfın karşıtı olup "ilk defa okumaya başlamak, vakftan sonra kıraate devam etmek için tekrar başlamak" demektir.

Secavendler nedir?

Secâvendler, Türkçedeki noktalama işaretlerine benzer. Okunan yerin manâsı göz önüne alınarak konulmuşlardır. Bu işaretleri ilk defa Muhammed b. Tayfur es-Secâvendi (öl: 560/1165) koymuştur ki, daha sonra konulan bazı işaretlerle birlikte hepsine birden, onun ismine izafeten "Secâvend" deni.