1982 Anayasa iptal davası kimler açabilir?

İçindekiler:

  1. 1982 Anayasa iptal davası kimler açabilir?
  2. Anayasa Mahkemesi doğrudan iptal davası kimler açabilir?
  3. Anayasa Mahkemesinde kural olarak iptal davası açma süresi kaç gündür?
  4. Şekil bakımından iptal davası açma yetkisine sahip olanlar kimlerdir?
  5. Kanunların Anayasa aykırılığı kimler tarafından ileri sürülebilir?
  6. 1982 Anayasasına göre iptal davası açma süresi ne zaman sona erer?
  7. Şekil ve esas bakımından denetim ne demek?
  8. Kanunların iptali için nereye başvurulur?
  9. Hukukta itiraz kim veya kimler tarafından ileri sürülebilir?
  10. Davaya bakmakta olan mahkemenin ileri sürülen iddiayı ciddi bulmaması halinde bu karara karşı başvurulacak bir yol var mıdır?
  11. Anayasa mahkemesine kimler başvuru yapabilir?
  12. Bir siyasi partinin kapatılması için Anayasa Mahkemesine dava açma yetkisi kime aittir?
  13. Iptal davası açma hakkı süresi ne zaman sona erer?
  14. 982 Anayasasına göre kanunların anayasaya uygunluğunun esas bakımından denetiminde iptal davası açma hakkı süresi ne zaman sona erer?

1982 Anayasa iptal davası kimler açabilir?

bbb- Türkiye Büyük Millet Meclisinin En Az Beşte Biri Tutarındaki Üyeleri. 1982 Anayasası, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerine belli bir oranı sağlamak şartıyla Anayasa Mahkemesi'nde, anayasa değişikliklerine ilişkin şekil bakımından iptal davası açma yetkisi vermiştir.

Anayasa Mahkemesi doğrudan iptal davası kimler açabilir?

Anayasa'nın 150. Maddesine göre iptal davası açabilme yetkisi Cumhurbaşkanına, Türkiye Büyük Millet Meclisinde en fazla üyeye sahip iki siyasi parti grubuna ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az beşte biri tutarındaki üyelere aittir.

Anayasa Mahkemesinde kural olarak iptal davası açma süresi kaç gündür?

Anayasaya göre, anayasa değişiklikleri ile kanunların şekil yönünden ana- yasaya aykırılığı iddiasıyla doğrudan doğruya iptal davası açma yetkisi, bunların Resmi Gazetede yayımlanmalarından başlayarak on gün (AY.m.148, f.2); kanun hükmünde kararnamelerle TBMM İçtüzüğünün veya bunların belli madde ve hükümlerinin esas ...

Şekil bakımından iptal davası açma yetkisine sahip olanlar kimlerdir?

İptal Davası İptal davası açma yetkisi ise sadece Cumhurbaşkanına, Türkiye Büyük Millet Meclisinde en fazla üyeye sahip iki siyasi parti grubuna ve üye tamsayısının en az beşte biri tutarındaki üyelere aittir.

Kanunların Anayasa aykırılığı kimler tarafından ileri sürülebilir?

Görüldüğü üzere Anayasanın 152 maddesinde çizilen ana çerçeve 2949 sayılı Yasa ile ayrıntılı olarak gösterilmiştir. Yasa ile de vurgulanan; bir kanunun veya kanun hükmünde kararna menin Anayasa aykırılığını Mahkeme Hakimleri kendileri re'sen saptayıp gerek çeli karar ile itiraz yoluna gidebilecektir.

1982 Anayasasına göre iptal davası açma süresi ne zaman sona erer?

MADDE 37- (1) Anayasa değişiklikleri ile kanunların şekil yönünden Anayasaya aykırılıkları iddiası ile doğrudan doğruya iptal davası açma hakkı, bunların Resmî Gazetede yayımlanmalarından başlayarak on gün; kanun hükmünde kararnamelerle Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün veya bunların belli madde ve hükümlerinin ...

Şekil ve esas bakımından denetim ne demek?

Anayasal yargıda şekil bakımından denetim en genel ifadeyle; kanunların, kanun hükmünde kararnamelerin, Türkiye Büyük Millet Meclisi içtüzüğünün ve anayasa değişikliklerinin anayasada belirtilen şekil ve usul kurallarına uygun olarak yapılıp yapılmadıklarının tespitine yönelik denetimdir[12].

Kanunların iptali için nereye başvurulur?

Bu hükümlerden çıkan tartışmasız sonuç şudur: Cumhurbaşkanı onaylayıp Resmî Gazetede yayımladığı bir anayasa değişikliği kanunu hakkında bu kanunun Resmî Gazetede yayımlanmasından itibaren on gün içinde Anayasa Mahkemesinde iptal davası açabilir.

Hukukta itiraz kim veya kimler tarafından ileri sürülebilir?

İtirazı, yararı olan herkes ileri sürebilir. İtiraz, hakkın doğmadığını veya sona erdiğini anlatır.

Davaya bakmakta olan mahkemenin ileri sürülen iddiayı ciddi bulmaması halinde bu karara karşı başvurulacak bir yol var mıdır?

Anayasa'nın 152. ve geçici 21. maddeleri uyarınca bir davaya bakmakta olan mahkeme, bu davada uygulanacak kanun, kanun hükmünde kararname veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin hükümlerini Anayasa'ya aykırı görürse ya da taraflardan birinin ileri sürdüğü aykırılık iddiasının ciddi olduğu kanısına varırsa ilgili hükmün ...

Anayasa mahkemesine kimler başvuru yapabilir?

Anayasa Mahkemesine (AYM) Kimler Başvurabilir? Anayasa Mahkemesine (AYM); Anayasa'da, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde ve Türkiye' nin taraf olduğu ek protokollerde, güvence altına alınan hakları ihlal edilen herkes, bireysel başvuru yapabilir.

Bir siyasi partinin kapatılması için Anayasa Mahkemesine dava açma yetkisi kime aittir?

Siyasî Partilerin kapatılması, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının açacağı dava üzerine Anayasa Mahkemesi tarafından karara bağlanır. Anayasa Mahkemesi, temelli kapatma yerine, dava konusu fiillerin ağırlığına göre ilgili siyasî partinin Devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılmasına karar verebilir.

Iptal davası açma hakkı süresi ne zaman sona erer?

İptal davası açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştay da ve idare mahkemelerinde altmış gündür.

982 Anayasasına göre kanunların anayasaya uygunluğunun esas bakımından denetiminde iptal davası açma hakkı süresi ne zaman sona erer?

Anayasa Mahkemesinde doğrudan doğruya iptal davası açma hakkı, iptali istenen kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi veya içtüzüğün Resmî Gazetede yayımlanmasından başlayarak altmış gün sonra düşer.