Doğum sonrası 6 ay ücretsiz izni ne zaman verilir?

İçindekiler:

  1. Doğum sonrası 6 ay ücretsiz izni ne zaman verilir?
  2. Doğum sonrası kaç ay ücretsiz izin?
  3. 6 ay ücretsiz doğum izninde sigorta yatar mı?
  4. Ücretsiz izinde doğum parası alınır mı?
  5. Özel sektörde doğum parası nasıl alınır?

Doğum sonrası 6 ay ücretsiz izni ne zaman verilir?

Doğumdan sonra istirahat süresinin bitiminden itibaren 6 ay içinde çalışanın ücretsiz izin hakkı vardır. Bu izni kullanmadan en az 1 ay önce işverene yazılı bildirimde bulunmak gerekir. Çalışan doğum raporu bitiminden sonra tekrar çalışmaya başlayıp, henüz 6 ay geçmemişse ücretsiz iznini talep edebilir.

Doğum sonrası kaç ay ücretsiz izin?

Aynı maddenin 6. fıkrasında da, “İsteği halinde kadın işçiye, 16 haftalık sürenin tamamlanmasından (Çoğul gebelik halinde 18 hafta) sonra 6 aya kadar ücretsiz izin verilir” hükmü düzenlenmiştir.

6 ay ücretsiz doğum izninde sigorta yatar mı?

Madde metninden de anlaşılabileceği üzere bu izin, adı üzerinde ücretsiz bir izindir. Dolayısıyla işverenin bu süreye ilişkin olarak ücret ve sosyal güvenlik primi ödeme zorunluluğu yoktur. ... Son olarak da 6 ay ücretsiz izin süresi, işçinin kıdem tazminatı ve yıllık ücretli izin sürelerinin hesabında dikkate alınmaz.

Ücretsiz izinde doğum parası alınır mı?

Dolayısıyla kısa çalışma kapsamında yer alan veya ücretsiz izne çıkartılan hamile kadınlar 32. haftanın sonundan itibaren doğum iznine çıktıklarında geçici iş göremezlik ödeneği, diğer adıyla rapor parası almaya başlarlar.

Özel sektörde doğum parası nasıl alınır?

Yeni doğum parası yani süt parası almak için sigortalının çalışmış olduğu işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik kurumuna müracaat etmek gerekir. Doğum parası alabilmek için doğan bebeğin kimlik bilgileriyle birlikte bağlı bulunulan Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurulduğunda SGK kişinin banka hesabına bu bedeli öder.