Seçimleri yenileme yetkisi kime aittir?

İçindekiler:

  1. Seçimleri yenileme yetkisi kime aittir?
  2. Ara seçim nedir kpss?
  3. Seçimleri kim yeniler?
  4. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile hangi haklar düzenlenebilir?
  5. Cumhurbaşkanı seçim kararı alabilir mi?
  6. Seçimlerin yenilenmesi kaç gün?
  7. 1982 anayasasına göre savaş sebebiyle yeni seçimlerin yapılmasına imkan görülmezse TBMM ne kadar süre ile seçimlerin geriye bırakılmasına karar verebilir?
  8. Her seçmenin tek oya sahip olması anlamına gelen seçim ilkesi nedir?
  9. Hangi durumlarda seçim yenilenir?
  10. Aşağıdakilerden hangisi Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenemez?
  11. Cumhurbaşkanı seçilen kişinin milletvekilliği düşer mi?
  12. Cumhurbaşkanı seçimi ne zaman değişti?
  13. Savaş sebebiyle yeni seçimlerin yapılmasına imkan görülmezse TBMM seçimlerin en fazla ne kadar süreyle geri bırakılmasına karar verebilir?

Seçimleri yenileme yetkisi kime aittir?

Yenisi seçilene kadar Cumhurbaşkanı yardımcısı Cumhurbaşkanlığına vekâlet eder ve Cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanır. Genel seçime bir yıl veya daha az kalmışsa Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimi de Cumhurbaşkanı seçimi ile birlikte yenilenir.

Ara seçim nedir kpss?

Ara seçim, iki genel seçim arasında, türlü nedenlerle boşalan milletvekilliği, belediye başkanlığı ve bunun gibi seçimle gelinen yerler için yasalar uyarınca yapılması gereken seçimdir. Buna göre ara seçim, TBMM üyeliklerinde boşalma olması halinde yapılır. ...

Seçimleri kim yeniler?

Geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilir. Oylamada, adayın geçerli oyların salt çoğunluğunu alamaması hâlinde seçim yenilenir ve kesin sonuçların ilânından sonra gelen kırkbeşinci günü takip eden ilk Pazar günü sadece Cumhurbaşkanı seçimi yapılır.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile hangi haklar düzenlenebilir?

Olağanüstü hâl Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle ancak, “olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda”, düzenleme yapılabilir. Kanun hükmünde olan bu kararnamelerle temel haklar, kişi hakları ve ödevleri ile siyasi haklar ve ödevler de düzenlenebilir (m.119/6).

Cumhurbaşkanı seçim kararı alabilir mi?

Hakkında soruşturma açılmasına karar verilen Cumhurbaşkanı, seçim kararı alamaz. Yüce Divanda seçilmeye engel bir suçtan mahkûm edilen Cumhurbaşkanının görevi sona erer. Cumhurbaşkanının görevde bulunduğu sürede işlediği iddia edilen suçlar için görevi bittikten sonra da bu madde hükmü uygulanır.

Seçimlerin yenilenmesi kaç gün?

Görev süresi, birlikte yapılan bir önceki seçim tarihi esas alınarak belirlenir. Oy verme gününden geriye doğru hesaplanacak altmış günlük sürenin ilk günü seçimin başlangıç tarihidir. (4) Seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi hâlinde bu karar kırksekiz saat içinde Resmî Gazete'de yayımlanarak ilân olunur.

1982 anayasasına göre savaş sebebiyle yeni seçimlerin yapılmasına imkan görülmezse TBMM ne kadar süre ile seçimlerin geriye bırakılmasına karar verebilir?

“Savaş sebebiyle yeni seçimlerin yapılmasına imkan görülmezse, Türkiye Büyük Millet Meclisi, seçimlerin bir yıl geriye bırakılmasına karar verebilir. ... Ancak, boşalan üyeliklerin sayısı, üye tamsayısının yüzde beşini bulduğu hallerde, ara seçimlerinin üç ay içinde yapılmasına karar verilir.

Her seçmenin tek oya sahip olması anlamına gelen seçim ilkesi nedir?

Bu ilkeleri kısaca şöyle açıklayabiliriz: serbest oy veya seçimlerin serbestliği ilkesi, oy verecek kişinin her türlü baskı ve etkiden uzak olarak özgürce oy vermesidir; eşitlik ilkesi, herkesin yalnızca bir oya sahip olması; gizlilik ilkesi, oy vermenin gizli olması; tek dereceli seçim veya doğrudan oy ilkesi, ...

Hangi durumlarda seçim yenilenir?

Oylamada, adayın geçerli oyların salt çoğunluğunu alamaması hâlinde seçim yenilenir ve kesin sonuçların ilânından sonra gelen kırkbeşinci günü takip eden ilk Pazar günü sadece Cumhurbaşkanı seçimi yapılır.

Aşağıdakilerden hangisi Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenemez?

Anayasanın ikinci kısmının birinci ve ikinci bölümlerinde yer alan temel haklar, kişi hakları ve ödevleriyle dördüncü bölümde yer alan siyasi haklar ve ödevler Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenemez. Anayasada münhasıran kanunla düzenlenmesi öngörülen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz.

Cumhurbaşkanı seçilen kişinin milletvekilliği düşer mi?

Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından, doğrudan halk tarafından seçilir. Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. ... Cumhurbaşkanı seçilen milletvekilinin Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer.

Cumhurbaşkanı seçimi ne zaman değişti?

Kamu tüzelkişilikleri düzenleme yetkisinde belirtilen ancak kanunla veya kanunun açıkça verdiği yetkiye dayanılarak ifadesinin kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle olarak değiştirilmesine karar verildi. Bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimlerin 'da gerçekleşeceği belirtildi.

Savaş sebebiyle yeni seçimlerin yapılmasına imkan görülmezse TBMM seçimlerin en fazla ne kadar süreyle geri bırakılmasına karar verebilir?

“Savaş sebebiyle yeni seçimlerin yapılmasına imkan görülmezse, Türkiye Büyük Millet Meclisi, seçimlerin bir yıl geriye bırakılmasına karar verebilir. Geri bırakma sebebi ortadan kalkmamışsa, erteleme kararındaki usule göre bu işlem tekrarlanabilir.